Predstavljen CEDEFOV VODIČ

U Beogradu je, u petak, 16. septembra održan Drugi međunarodni forum o finansiranju energetske efikasnosti i obnovljive energije. Na ovom izuzetno posećenom Međunarodnom forumu predstavljeni su fondovi iz EU i regiona i Vodič za finansiranje energetske efikasnosti i obnovljive energije. Ovaj skup organizovao je Centralno-evropski forum za razvoj – CEDEF, pod pokroviteljstvom Ministarstva infrastrukture i energetike, a u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije, Kabinetom potpredsednika Vlade za evropske integracije, Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Privrednom komorom Srbije.

Skup je otvorio prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik ministra – Ministarstva infrastrukture i energetike. Banjac je pozdravio preko 250 učesnika izražavajući svoje zadovoljstvo što može da otvori ovako posećen skup. “Cilj Srbije je da do 2020. ostvari uštedu energije od 9% a 2012. 1,5%. Ulaganje u energetsku egikasnost je isplativo i investicije se mogu isplatiti za tri do pet godina ili u slučaju složenijih projekata za 10 godina” rekao je Banjac. Ovom prilikom Banjac se zahvalio organizatoru Foruma, CEDEFu, na njegovom radu koji je od početka u skladu sa radom Ministarstva i u velikoj meri pomaže Ministarstvu infrastrukture i energetike da sprovodi mere energetske efikasnosti u Srbiji.

Koordinator projekta za održivi razvoj u kabinetu potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Darinka Radojević je rekla da Nacionalnom strategijom održivog razvoja nisu predviđena posebna sredstva za finasiranje projekata održivog razvoja, u koji spadaju i energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije. Radojevićeva je rekla da je to praksa u svetu i da se sredstva obezbeđuju iz državnih i lokalnih budžeta, donacija, razvojnih fondova, kredita i drugih načina finansiranja. Ona je rekla da država trenutno daje podršku projektima iz oblasti održivog razvoja i da će se u narednom periodu najviše oslanjati na sredstva EU.

Dr Dimitrije Lilić iz Agencije za energetsku efikasnost podsetio je da je 2011., godina energetske efikasnosti u Srbiji i ocenio da energetska efikasnost podrazumeva modernizaciju koja zahteva mobilizaciju značajnih finansijskih sredstava.

Petar Spasić iz sektora za fondove i razvojnu pomoć Kancelarije za evropske integracije je rekao da je za obezbeđivanje sredstava iz fondova EU ključno planiranje i tom prilikom ukazao na značaj planiranja i usklađivanja različitih izvora finansiranja za projekte.

Slobodan Petrović iz Privredne komore Srbije istakao je da je Komora svoje aktivnosti u ovoj oblasti otpočela još 2002. godine i da od tada sprovodi različite programe edukacije i pomoći privredi. „Izuzetno mi je drago da sada vidim da se stvara kritična masa privrednika u oblasti energetske efikasnosti i obnovljive energije“- rekao je Petrović.

Jovanka Arsić Karišić, predsednik UO CEDEF pozdravila je učesnike Foruma i predstavila „Vodič za finansiranje energetske efikasnosti i obnovljive energije“ koji je podeljen svim učesnicima. „CEDEF je najaktivniji promoter energetske efikasnosti i posebno smo ponosni na ovaj vodič za koji smatramo da će biti od neprocenjive pomoći svakome ko želi da ulaže u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“- rekla je Arsić Karišić.

Maria Victoria Borg, specijalni ataše Delegacije EU u Srbiji, dala je ovom prilikom ocenu energetskog sektora Srbije. „Srbija je napravila dobar napredak u sektoru energetike, a EU podrška za unapređenje energetske efikasnosti će se pokazati odlučujućom za konkurentnost, bezbednost u snabdevanju i ostvarenje ciljeva EU do 2020. godine“, rekla je Borg.

 

 

You may also like...