Protiv izgradnje mini-hidroelektrana na ušću Bune

 

U Mostaru, u prostorijama Nansen Dialogue Centar, predstavljena “Deklaracija o zaštiti rijeka Bunice, Bune i Neretve”. Prema riječima jednog od organizatora javnog predstavljanja, Adnana Đulimana (NVO “Novi Val”) inicijativa za pokretanjem deklaracije leži u entuzijazmu i aktivizmu prijatelja prirode, stručnog kadra kao i respektabilnog broja nevladinih organizacija čije aktivnosti su u djelokrugu ekologije i zaštite životne okoline.

  • Ovom deklaracijom se želi zaštititi rijeke Bune, Bunice i Neretve i ista se temelji na četiri bitne tačke, među kojima se ističe zahtjev za poništenjem odluke o dodjeli koncesije za izgradnju hidroelektrana Buna 1 i Buna 2 – rekao je Đuliman.

Cilj Deklaracije je poništiti odluke o koncesiji za izgradnju hidroelektrana Buna I i Buna II. Vratiti lokalitet bunskog kanala u status spomenika prirode po ranijoj odluci Zavoda, a rezervat prirodnih predjela i lokalitet staviti pod institucionalnu zaštitu prema standardu IUCN-a. Pokrenuti na ovom lokalitetu sportske aktivnosti kao što je kajakaštvo, sportski ribolov i osnovati savjetovano lokalno i prekogranično tijelo koje bi omogućilo pronalaženje najboljeg rješenja za očuvanje sliva rijeka Bune, Bunice i Neretve.

Deklaracija o zaštiti rijeka Bunice, Bune i Neretve

Tekst deklaracije u ovom trenutku potpisuje 19 različitih organizacija s područja Bosne i Hercegovine, rečeno je na večerašnjem događaju kojem su prisustvovali kako građani tako i predstavnici javnosti i građanskih inicijativa. Predstavljanje deklaracije je poslužilo kako bi se artikulirali zahtjevi predstavnika civilnog društva iz BiH te HNK-a koji zahtijevaju od odgovornih institucija obustavu aktivnosti koje degradiraju prirodu i živote lokalnog stanovništva na slivnom području rijeke Neretve.

Podsjetimo, 2014. godine Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona donijela je odluku o davanju koncesija za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini HE.

Iz udruženja poručuju kako nisu apriori protiv bilo kakve gradnje, no gradnja na zaštićenim područjima može dovesti do nepovratnog uništenja prirodnih bogatstava. Rijad Durkić, koji se javnosti obratio ispred koordinacije udruženja koja se bore za zaštitu rijeka Bune, Bunice i Neretve navodi da se ovom deklaracijom želi spriječiti uništavanje najveće prirodnog bogatstva koje Bosna i Hercegovina ima.

Nadalje, ukazano je na mogućnost realizacije suprotnih efekata od onih koji su najavljivani gradnjom mini HE. Predstavnici udruženja se referiraju na izrađenu studiju, koja ukazuje na negativni utjecaj na floru i faunu, potvrđuje ne postojanje mogućnosti u kontekstu velikog broja novih radnih mjesta te argumentirano analizira nepostojanje primarne ekonomske koristi gradnjom takvih objekata.

  • Studiju (o utjecju HE na okoliš) je izradio stručni tim ljudi, koja je puno tačnija i izvornija od one koju je prvotno izradio Građevinski fakultet u Mostaru – dodaje Durkić.

Osim negativnog utjecaja na prirodna okruženja, s večerašnjeg skupa je poručeno kako su rijeke naše najveće prirodno bogatstvo i turistički potencijal, te je u tom kontekstu nužno odgovorno planiranje i odgovorno rukovođenje prirodnim resursima Bosne i Hercegovine. Ukazano je na nužnost povratka lokaliteta Bunskog kanala u status spomenika prirode (po ranijoj odluci), lokalitet staviti pod institucionalnu zaštitu te povratiti ovom prostoru sportske aktivnosti poput kajakštva, raftinga, sportskog ribolova što bi uveliko omogućilo potpuni razvoj turističkih kapaciteta.

Takođe, najavljeno je i potpisivanje peticije kojom bi lokalno stanovništvo Bune dalo potporu zahtjevima za koje se tekst deklaracije zalaže. Ista je najavljena u idućih sedam dana.

Takođe, Aljazeera Balkans donosi zanimljivu priču o ovom problemu, a prilog možete pogledati Ovde

Izvor: Klix.ba

VIDEO: Portal StarMo.ba

You may also like...