Ribarsko selo na jezeru Gruža

ribarsko_etno-selo

Lokalna samouprava grada Kragujevca, ovih dana aktivno se uključila u rešavanje problema prouzrokovanih odobrenjem za izgradnju ,,Ribarskog etno sela’’ na jezeru Gruža, koje su dali Javno preduzeće ,,Srbijavode’’ i opština Knić, kaže se u saopštenju za javnost koje je uputilo Gradsko veće za životnu sredinu, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima.

Ovo ribarsko naselje nalazi se u zoni uže sanitarne zaštite, iako je jezero još 1984 godine proglašeno izvorištem prvog ranga, jer pijaćom vodom snabdeva više od 300 hiljada stanovnika i kao takvo sa strogom zaštitom, ucrtano je u prostorni plan Srbije. Grad Kragujevac učiniće sve da se propisi ispoštuju i da se zaštitni pojas od 500 metara koristi isključivo za ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Lokalna samouprava grada Kragujevca obratila se nadležnim ministarstvima od kojih očekuje da hitno reaguju u skladu sa zakonom i ne dozvoli da ,,Ribarsko etno selo’’ ugrozi ispravnost vode za piće, jer posledice mogu da budu nesagledive, kaže se u saopštenju.

ponton

Inače da podsetimo opštinska uprava u Kniću izdala je Nenadu Lukoviću iz Balosava, koji živi u Londonu, rešenje o legalizaciji 13 tipskih brvnara na samoj obali gružanskog jezera još u decembru prošle godine. Za sve ovo rukovodstvo kragujevačkog Vodovoda saznalo je tek pre nekoliko dana. U tom javnom komunalnom preduzeću napominju da već godinama bezuspešno, svim raspoloživim pravnim sredstvima, pokušavaju da se suprostave divljoj gradnji, koja ugrožava kvalitet vode. Ribarsko etno selo, nalazi se samo nekoliko metara od vodene površine, a nedavno su postavljeni i brojni improvizovani pontoni, načinjeni od metalnih buradi, zbog čega postoji velika opasnost od zagađenja vode. Divlja gradnja može takođe da ugrozi snabdevanje zdravom pijaćom vodom blizu 300 hiljada ljudi u Kragujevcu, Kraljevu, Batočini i drugim mestima Centralne Srbije.

most_selo

You may also like...