Skulpture od drveta u Drvengradu

U galeriji Macola na Mećavniku, svoju samostalnu izložbu skulptura sa originalnim idejama napravljenih od hrastovog drveta, za koje tehnolozi sa kolubarskih kopova kažu da su stara od 10 – 100.000 godina, priredio je vajar Milan Stanisavljević. Od samog početka kritičari su ga svrstali u klasike, poredeći njegovo delo sa skulpturama Henri Mura, Konstantina Brankušija i Pabla Pikasa. Prepoznatljiv je u zemlji i u svetu, a mnogi smatraju da njegovi radovi postižu osnovne kvalitete jednostavnosti i sofisticirane mašte. Oni predstavljaju najznačajniju primitivnu umetnost ovog veka.

  • [singlepic id=5 w=320 h=240 float=left]-Drvo koje vadim je staro do 100 hiljada godina. To su stara stabla koja stoje iznad uglja u glibu i zato ne mogu da istrunu, kaže Stanisavljević – kao što je Venecija na hrastovim šipovima. Ovde se nalazi samo pedesetak skulptura, ali one nisu moje najveće, i sve su napravljene od drveta. Inače moje skulpture, naglašava on – prave se samo od prirodnih materijala, drveta i kamena.

Oto Bihalji za Milana kaže da je prevazišao sve starije svojom fantastikom, a da je njegova skulptura: ’’Svadba jadikovka’’ najlepša koju je on video u naivi. Do danas predstavljao je preko osamdeset puta Jugoslaviju i Srbiju širom sveta, zajedno sa savremenim umetnicima, stvaraocima naive i art bruta. Jedini je član ULUSA iz naive i redovni učesnik na izložbama ovog udruženja. Koautor je Vojnog muzeja na Plitvicama i autor patenta Obrtnih sanki sa pokretnim sedištem koje zadržavaju horizontalni položaj, taj pronalazak je zaštićen u patentom zavodu.

Za svoj rad nagrađivan je više puta najvišim priznanjima a neka od njih su i srebrna plaketa na međunarodnom susretu u Rimu 1969 godine, prva nagrada za Naivni svet ’’Naiva 73’’ u Zagrebu, dobitnik Zlatne medalje 10. Međunarodnog bijenala u Kairu, kao i najviše priznanje za izloženu skulpturu GRAND PRIX INSITA 2000, što mu je donelo i veliku retrospektivnu izložbu.

[nggallery id=1]


You may also like...