Oboren rekord – apel za smanjenje potrošnje struje

Proizvodni kapaciteti EPS-a rade punom snagom, na kopovima se radi besprekorno, u distribucijama je stanje mobilno, ali se očekuje dalji rast potrošnje do čak 158 miliona kilovat-sati, što prevazilazi tehničke mogućnosti EPS-a. – Apel da se smanji potrošnja u periodu od 17 do 21 sat i da toplane greju u skladu sa propisanim temperaturama

dragomir-markovic

Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a

U utorak, 26. januara oboren je istorijski rekord u potrošnji električne energije u Srbiji – 156,28 miliona kilovat-časova! Da bi Elektroprivreda Srbije odolela tolikoj potrošnji, punom snagom rade 74 raspoložive proizvodne jedinice. Svi rudnici uglja u sistemu EPS-a rade besprekorno i u izuzetno teškim zimskim uslovima kopaju dovoljno uglja za rad termoelektrana. Sva elektrodistributivna preduzeća su u stanju maksimalne mobilnosti – istakao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a

Za sredu, 27 januar se očekuje novo obaranje rekorda i još veća potrošnja nego prethodnog dana – do čak 158 miliona kilovat-sati. To prevazilazi tehničke mogućnosti EPS-a. Kako vreme prolazi, a potrošnja raste sve više, logično je da se povećava i mogućnost da se pokvari neka od preopterećenih proizvodnih jedinica.

Kako je zajednički interes svih nas da održimo redovno snabdevanje, EPS traži od potrošača da danas i narednih dana smanje svoju potrošnju posebno u periodu od 17 do 21 sat. Tada je opterećenje elektroenergetskog sistema i najveće. Cenim da to nije veliko odricanje: može se isključiti po neka sijalica, neko grejno telo, može se kuvanje i pranje veša odložiti u neko drugo vreme, kad je sistem manje opterećen.

Ovakvi apeli nisu neuobičajeni ni u drugim mnogo razvijenim i energijom bogatijim zemljama.

  • Iako sam upoznat sa svim problemima sa kojima su suočene toplane u nabavci i plaćanju energenata, apelujem i na njih da u ovom periodu pojačaju svoj rad. Čim se negde slabije greje, građani odmah uključe grejna tela na struju i skoči opterećenje sistema – rekao je Marković.

Ovi rekordi ostvaruju se u uslovima značajno smanjene industrijske potrošnje, pa je jasno da su oni rezultat enormnog rasta potrošnje struje u domaćinstvima.

  • Ova molba se ne dovodi u vezu sa zahtevima za poskupljenjem struje i platama u EPS-u, jer niko ne treba da sumnja da će i u ovoj situaciji, kao i uvek do sada, EPS pružiti svoj maksimum.

Nemamo nameru nikoga da plašimo, ali imamo obavezu da najširu javnost upoznamo sa nepobitnim činjenicama o stanju u sistemu. Svi oni koji svojim izjavama podstiču dalji rast potrošnje to čine na sopstvenu savest- istakao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a u izjavi za medije.

You may also like...