Šumadijski dani šljive

Šumadijski dani šljive

Trodnevna turističko poljoprivredna manifestacija ’’Šumadijski dani šljive’’ koja će trajati od 31.07 do 02.08. 2010, po drugi put održava se u Stragarima, i to na inicijativu dva udruženja voćara iz Stragara i Masloševa, ’’Sitova’’  i ’’Kap po kap’’. Cilj manifestacije je da se promoviše seoski turizam i voćarska proizvodnja kroz susrete mnogobrojnih proizvođača, naučnika, prerađivača, izlagača i turista. Pokrovitelji manifestacije su Grad Kragujevac i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije.

Sela u Šumadiji, sve više ostaju bez mladih, pa na žalost postoji opasnost da uskoro neće više imati ko da gaji šljivu, koja je još u 19 veku bila prepoznatljiv šumadijski brend. U šumadijskim selima godišnje se proizvede oko 14.000 tona voća, od čega 10.000 tona šljive.

Podrudničk kraj

  • Najveći proizvođači i prerađivači šljive u ovom delu Srbije locirani su upravo u Stragarima i obližnjim selima Masloševo, Čumić i Kotraža – ističe Snežana Živanović – Katić pomoćnik gradonačelnika za oblast poljoprivrede, a sa druge strane u tim danima organizovaće se i par stručnih tribina posvećenih stanju voćarstva, proizvodnji, tržištu i plasmanu. Posebna pažnja će se obratiti na hemijske preparate, koji su zabranjeni prema listama Evropske unije, a znamo da često proizvođači šljiva koriste baš takve preparate, što im otežava izvoz.

www.danislive.rs

Seoski turizam u Stragarima

Programom je predviđeno i naučno predavanje o gajenju šljiva, a pored ove poljoprivredne uloge ova manifestacija će imati i svojevrstan kulturni i turistički karakter kako bi se Stragari i celokupna ova podrudnička regija našla na turističkoj mapi Srbije. Stragari sa svojim okolnim selima Masloševom, Vlakčom, Kotražom, Ljubičevcem ne samo da je geografski centar Srbije već će se potruditi da bude i centar seoskog, banjskog, lovno – rekreativnog i verskog turizma. Da je to tako potvrđuje i Banja Voljavča, za čiju lekovitost se znalo još 1551. godine, a zvanično je otvorena 1928. godine.

U okviru manifestacije održaće se takmičenje za najbolju pesmu o šljivi, u pečenju rakije, biće izabran najbolji kazandžija, najbolja suva šljiva, a održaće se i takmičenje u kuvanju slatkog od šljiva.

You may also like...