Treći Festival ekološkog obrazovanja u Kragujevcu

Treći Festival ekološkog obrazovanja u Kragujevcu, koji će trajati od 9. januara do 9. februara, započeo je eko kampom u Politehničkoj školi. Organizatori Festivala su Grad Kragujevac, Ministarstvo prosvete – Školska uprava Kragujevac, Centar za stručno usavršavanje na Mašinskom fakultetu, Udruženje Stakleno zvono, Politehnička škola i Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

  • I ove godine zadržan je nacionalni karakter jer će na ovom Festivalu biti više učesnika iz cele Srbije. Uz niz različitih manifestacija koje su planirane za ovogodišnji Festival izdvojio bih seminar za vaspitače i profesore, učešće predstavnika visokoškolskih institucija iz Srbije koje u svom programu imaju predmete koji se bave zaštitom životne sredine, a tu je i Zeleni sto na kome će predstavnici srpskih kompanija prezentovati svoju kampanju i akcije koje sprovode u cilju zaštite životne sredine – rekao je Milan Gabarić rukovodilac Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

Radionice u okviru eko kampa prošlo je oko 250 učenika kragujevačkih osnovnih škola, koji su kroz igru stekli znanje o značaju očuvanja životne sredine. Stariji polaznici radom u timovima sticali su i druge veštine kako bi znanja preneli svojim vršnjacima.

  • Prvo su se upoznali sa osnovnim ekološkim problemima u gradu, naveli ih da razmišljaju da donesu odluke kako da fiktivna sredstva podele organizacijama za spasavanje životinja, takođe obezbede sredstva kako bi se sprečila glad u Africi, a takođe kako mogu da saniraju neke ekološke probleme u okviru svakog grada – rekla je Ana Ostojić, nastavnik biologije u Osnovnoj školi ”Sveti Sava”

Pedesetak najaktivnijih učesnika seminara biće nagrađeni izletom koji će organizovati grad Kragujevac. Tokom održavanja Festivala predviđeno je i takmičenje za najbolji herbarijum. U okviru festivala održana je radionica za decu predškolskog uzrasta iz vrtića Ciciban i učenike I i II razreda iz Osnovne škole ”Moma Stanojlović”. Uz pomoć vaspitača i učiteljica kao i članova Centa za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, otvorena je izložba likovnih radova, a crteži mališana govorili su o zaštiti životne sredine.

Mališani iz kragujevačkih vrtića, Poletarac, Naša radost, Leptirić, Zeka i Bambi zajedno sa učenicima iz osnovnih škola Treći kragujevački bataljon, Moma Stanojlović, Radoje Domanović, Mirko Jovanović i Stanislav Sremčević, priredili su maskenbal u tri osnovne škole. Mališani su pravili maske posvećene zdravoj životnoj sredini u obliku cveta, sunca, šume, a sve od recikliranog materijala.

Uz niz različitih manifestacija deo programa Festivala bila je i prezentacija o biodiverzitetu jezera Ćelije učenika Gimnazije iz Kruševca, jezera Palić učenika Tehničke škole Ivan Sarić iz Subotice i jezera Šumarice srednjoškolci CEOOR -a iz Kragujevca.

Tom prilikom potpisan je i memorandum o saradnji između Cetra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, Udruženja Stakleno zvono i Gimnazije iz Kruševca.

Potpisivanjem ovog protokola ozvaničena je saradnja ekoloških sekcija dveju škola koja je započeta još prošle godine. Ovim memorandumom proširićemo saradnju naših škola ali ćemo se potruditi da je proširimo tako što ćemo uključiti i druge ekološke sekcije širom Srbije – istakao je Dobrivoje Grčak direktor Gimnazije iz Kruševca.

Formiran je i Programski savet Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj, telo koje u svom sastavu sadržati predstavnike grada, školske uprave, Nevladine organizacije, privrede, prosvetnih radnika, medija. Ovi članovi učestvovaće u izradi programa i samog rada Centra. U planu je da se u okviru Festivala održi i seminar za nastavnike koji su uključeni u rad Centra. Inače o značaju razvoja ekološke svesti predstavnici srpske kompanije Elektroprivreda Srbije, govorili su o svojim iskustvima u radu na razvijanju ekološke svesti kod građana i prezentaciji kampanja i akcija koje sprovode u cilju zaštite životne sredine.

Pogledajte TV emisije Stakleno zvono posvećene Trećem festivalu ekološkog obrazovanja:

httpv://youtu.be/wKTbNjABI8I

httpv://www.youtube.com/watch?v=14UYZ3ZKVps&t=28s
[nggallery id=60]

You may also like...