CEOOR u poseti energetski efikasnoj opštini Varvarin

U okviru realizaciji projekta Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj pod nazivom ”Podizanje svesti kod učenika osnovnih i srednjih škola po pitanjima klimatskih promena i energetske efikasnosti, koji finansira ambasada Finske, učenici srednjih škola iz Kragujevca posetili su energetski efikasnu opštinu Varvarin.

[singlepic id=519 w=500 h=133 float=center]

Nakon seminara koji je održan u Kragujevcu, na kome je bilo reči o energetskoj efikasnosti, i merama koje je u svakodnevnom životu moguće primeniti, učenici srednjih škola koji učestvuju u radu Centra posetili su energetski efikasnu opštinu Varvarin. Učenici su se tako upoznali sa načinom funkcionisanja pilot projekta energetski sat, koji prikazuje energetske uštede i ekološke prednosti modernizacije sistema javne ulične rasvete. Naime, u centru Varvarina postavljen je LED displej za javno prikazivanje ostvarenih ušteda i nekih parametara sistema javnog osvetljenja. Učenici su mogli da vide kako se pomoću toplotne pumpe greje izdvojeno odeljenje Osnovne škole ”Sveti Sava” iz Bačine, u selu Izbenica. To je primer primene ”čiste tehnologije” za grejanje objekta, izbacivanjem čvrstih fosilnih goriva iz upotrebe.

[singlepic id=508 w=500 h=148 float=center]

  • Sam princip rada ove toplotne pumpe je veoma jednostavan, iskoristili smo prirodne resurse koji su nam ovde bili na raspolaganju. Pošto se ne radi o geotermalnom izvoru već o bunarskoj vodi koji ima konstantu temperaturu do 13ºC, toplotna pumpa radi tako da tu vodu ohladi i uzima toplotu iz nje i tako ohlađenu na 6 ºC, vraća u drugi bunar. Sa ovom toplotom, koju je uzeo iz vode on gradi sekundarni sistem grejanja, koji je postavljen kao podno grejanje u ovoj školi – objašnjava Slađana Jevremović, pomoćnica predsednika opštine Varvarin. U isto vreme urađena je kompletna izolacija u toj školi, a zamenjena je i zastarela stolarija i na taj način dobijen je energetski efikasan objekat.

[singlepic id=521 w=320 h=240 float=center]

Učenici Centra mogli su da pogledaju kako izgleda solarna elektrana koja se nalazi na krovu srednje škole u Varvarinu. Elektrana se sastoji od 22 fotonaponska panela, svaki snage po 230 W, koji su povezani u dva jednaka fotonaponska lanca. Pored toga učenici iz Kragujevca upoznali su se i sa načinom funkcionisanja softvera za obradu podataka o potrošnji električne energije u javnom osvetljenju.

[singlepic id=525 w=320 h=240 float=center]

Prema rečima članova Centra ovo je bilo studijsko putovanje na kome su mogli da nauče nešto više o energetskoj efikasnosti, kako to u praksi izgleda. Mogli su da saznaju na koji način da štede energiju, jer u školi stiču osnovna znanja iz ekologije, a ovo je primer dobre prakse racionalnog korišćenja energije u jednoj opštini.

  • S obzirom da u našoj školi postoji predmet ekologija i zaštita životne sredine, učenici će svakako proširiti svoja znanja iz ove oblasti. Videli smo kako to izgleda u praksi i ta pozitivna iskustva stečena u ovoj opštini moći ćemo da prenesemo i u našu školu – rekao je Saša Krajić iz Druge kragujevačke Gimnazije.

[singlepic id=515 w=320 h=240 float=center]

Tokom posete prezentovan im je i energetski bilans opštine Varvarin, a upoznali su se i sa planovima daljeg razvoja u oblasti energetike, posebno u aktivnostima vezanim za poboljšanje energetske efikasnosti i šire korišćenje obnovljivih izvora energije.

[nggallery id=38]

You may also like...