Tvining projekat upravljanja opasnim otpadom

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja predstavilo je Tvining projekat „Jačanje institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom“. O projektu su govorili državni sekretar Ministarstva Miladin Avramov, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins i ambasador Republike Austrije u Srbiji Klemens Koja.

Tvining projekat upravljanja opasnim otpadom

  • Zakonska regulativa iz oblasti upravljanja otpadom je doneta pre godinu dana i počela je da se primenjuje, osim toga usvojena je i Strategija upravljanja otpadom – rekao je državni sekretar Miladin Avramov.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji mali broj preduzeća koja se bave opasnim otpadom i on se trenutno uglavnom izvozi. Takođe, naglasio je da se tretman opasnog otpada, automobilskih guma, vrši u postrojenjima poput cementara.

  • Prioritetni cilj nam je da u bliskoj budućnosti izgradimo postrojenje za tretman opasnog otpada. Planirano je i da do 2014. godine osnujemo 12 regionalnih deponija, čime bi 75 odsto stanovništva bilo pokriveno, a još 12 regionalnih deponija do 2019. godine. Zabeležen je i značan porast svesti stanovništva o potrebama uprvaljanja otpadom i predviđeno je da saradnja sa Agencijom za zaštitu životne sredine Austrije rezultira donošenjem svih propisa u toj oblasti – naveo je državni sekretar Avramov.

gume - opasan otpad

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Adriano Martins ukazao je da se čak 30 odsto zakonodavstva koje Srbija treba da uskladi sa propisima EU, odnosi na oblast životne sredine.

  • Evropska unija u okviru pomoći opštinama pomaže i otvaranje tri regionalne sanitarne deponije: u Užicu, Pirotu i Sremskoj Mitrovici. Naš cilj je i da pomognemo izgradnju postrojenja za tretman opasnog otpada – rekao je Martins, dodavši da se deo pitanja u upitniku koji je EU poslala Srbiji odnosi na oblast životne sredine.

Kako je objasnio ambasador Republike Austrije u Srbiji Klemens Koja, tvining projekat je jedan od koraka Srbije u usklađivanju zakonodavstva sa EU.

  • U zemljama EU je dozvoljen koncept spaljivanja otpada. Grad Beč je dobar primer, gde se u saradnji sa gradskim toplanama spaljuje otpad – naveo je ambasador Koja.

Ministarstvo je pokrenulo tvining projekat u saradnji sa Agencijom za životnu sredinu Republike Austrije, a njegovu realizaciju je finansijski podržala Evropska unija. Planirano je da se za dve godine trajanja projekta naprave nacrti planova za upravljanje opasnim otpadom, uredbe, propisi, priručnici i upustva za sanaciju zagađenih područja. Tvining program je jedan od osnovnih instrumenata predpristupne pomoći EU.

Jačanje profesionalnih i institucionalnih kapaciteta za upravljanje opasnim otpadom je jedan od ciljeva Vlade RS definisan u ciljevima Strategije upravljanja otpadom. Realizacijom navedenog projekta, pre svega se obezbeđuje izrada nacionalne zakonske regulative u oblasti upravljanja opasnim otpadom, koja proizilazi iz Zakona o upravljanju otpadom, odnosno izrada nacionalnih planova za pojedine tokove opasnog otpada. Ostali rezultati projekta biće izrada podzakonskih akata koji proizilaze iz Zakona o upravljanju otpadom, identifikacija novih lokacija kontaminiranih opasnim otpadom, što će doprineti unapređenju postojećeg sistema upravljanja opasnim otpadom.

Proces ispunjenja ciljeva Strategije upravljanja otpadom samo je jedan od preduslova koji treba Republika Srbija da ispuni da bi postača članica EU.  Nova zakonska regulativa u oblasti upravljanja otpadom stvorila je osnov za uspostavljanje i unapređenje sistema upravljanja otpadom i dala smernice za dugoročno planiranje u ovoj oblasti. Poštovanje principa i hijerarhije upravljanja otpadom podrazumeva brigu o otpadu i zaštiti životne sredine, kao jednoj od osnovnih odredbi Zakona upravljanja otpadom. Otpad je sirovina i postoji jasna smernica da je delatnost upravljanja otpadom postane jedan od pripriteta razvoja nove reciklažne industrije u Srbiji.

You may also like...