Uručeni Zeleni i Crni list za 2015. godinu

https://youtu.be/8i5MW3blepk

“Tražimo zagadjivača i zaštitnike životne sredine”, najstarija ekološka akcija u Srbiji, ove godine organizovana je 33. put. Pokrenuli su je Ekološki magazin “Čekajuci vetar”, Drugog programa Radio Beograda i Društvo za čistoću vazduha Srbije još 1983. Poslednjih sedam godina, partner Beograda 2 je Pokret gorana Vojvodine.

dobitnici zelenog i crnog lista za 2015

U završnici Akcije, tradicionalno se dodeljuje deset Zelenih i jedan Crni list. Od predloga koje su kandidovali novinari ekoloških rubrika iz čitave Srbije, kao i građani, dobitnike je odabrao žiri sastavljen od članova Drugog programa Radio Beograda i Pokreta gorana Vojvodine.

Tradicionalna dodela deset Zelenih i jedan Crni list

ZELENI LIST, priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, dobili su:

  • Ministarstvo pravde – Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP “Srbijašume” i Šumarski fakultet Beograd, za projekat „Jedno drvo za jednog ratnika”, u okviru kojeg je do sada zasađeno skoro 400. 000 sadnica, od predviđenih 1. 300 000, kao znak sećanja na srpske ratnike koji su poginuli u Prvom svetskom ratu.
  • Ambasada Japana, za pomoć u saniranju posledica poplava i izradi Katastra klizišta u Srbiji, koji naša zemlja do sada nije imala.
  • Pokret gorana Srbije, koji je obeležio 55 godina uspešnog rada na pošumljavanju i sprovodjenju akcija vaspitnog i edukativnog sadržaja;
  • Kompanija FCA Srbija, za acijku „Recikliranje je cool”, u kojoj se, za auto stariji od dvadeset godina, prilikom kupovine novog „fijata”, dobija popust od dve i po hiljade evra;
  • Alternativa za bezbednije hemikalije – AlHem, za kontinuiranu akciju usmerenu na proizvodjače i distributere hemikalija, donosioce odluka, naučnike i potrošače, sa ciljem da se opasne hemikalije zamene bezbednijim.
  • Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Niš, Scena Off teatar Niš i JKP „Mediana” Niš, za ekološki pozorišni festival učenika osnovnih i srednjih škola “Šta dramiš”.
  • Udruženje gradjana „Taraške rode” i MZ Taraš  – nosioci titule „Evropsko selo roda”, zbog najvećeg broja gnezdećih parova ovih ptica.
  • Prof. Dragan Pečurica, za aktivnu borbu protiv zagadjenja vazduha u Bačkoj Topoli, zbog čega je i osudjen po tužbi od strane lokalne fabrike.
  • Inženjer Ranko Šćekić, za projekat i proizvodnju briketa od ugljene prašine – nus proizvoda Rudarskog basena „Kolubara”,;
  • Inženjer Milutin Dražić, za projekte pošumljavanja na omladinskim radnim akcijama u Srbiji tokom nekoliko decenija.

CRNI LIST – najvećem zagadjivaču životne sredine ove godine je dodeljen:

Republičkoj sanitarnoj inspekciji, zbog nedoslednosti u sprovodjenju Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu.

Izvor: Pokret gorana Vojvodine (PGV)
Video: Radio Televizija Vojvodine

You may also like...