Zelena ekonomija i upravljanje vodama u Astani

Radionica nevladinih ekoloških organizacija u Sremskim Karlovcima

SREMSKI KARLOVCI – U okviru priprema za Sedmu ministarsku konferenciju “Životna sredina za Evropu”, – u saradnji sa Južnobačkim upravnim okrugom i Misijom OEBS, Pokret gorana Vojvodine je 1.juna u Ekološkom centru Pokreta gorana u Sremskim Karlovcima organizovao radionicu za predstavnike nevladinih ekoloških organizacija.Cilj ovog okupljanja bio je izrada zajedničke platforme nevladinog sektora o ključnim temama Sedme ministarske konferencije. Tema kojom su se najviše bavili predstavnici ekoloških organizacija i koja je, po njima, nekako najproblematičnija u vojvođanskoj sredini jeste upravljanje vodama.

saradnja-Južnobačkog-upravniog-okruga-i-Misija-OEBS-a

 

Savetnica za životnu sredinu Misije OEBS Olivera Zurovac-Kuzman osvrnuvši se na prethodnu Ministarsku konferenciju koja se održala u Beogradu, istakla je da će teme Sedme ministarske konferencije biti upravo održivo upravljanje vodama i zelena ekonomija.

  • Sve više slušamo o zelenoj ekonomiji, kako je uspostaviti, kako je poboljšati i kako inicirati da se ona uspostavi. S obzirom na to da će to biti teme kojima će se baviti naredna ministasrna konferecnija, u cilju nam je da zajedničkim idejama i snagama dođemo do najboljih rešenja da se zelena ekonomija razvije i razvija. Voda je zasigurno, kada govorimo o tome, najaktuelnija tema. A da bi što bolje funkcionisao nevladin, vladin i privredi sektor, imamo u planu da uskoro i u Sremskim Karlovcima otvorimo Arhus centar, jer sasvim je izvesno da je neophodno još više raditi na uspostavljanju partnerstva koje može biti od ključnog značaja za zajedničko rešavanje raznih problema – pojasnila je Olivera Zurovac.

Ona je navela da se u isto vrema i u Beogradu održava isti ovakav okrugli sto, tako da je u planu, kako kaže, da se objedine svi zaključci sa današnjeg skupa iz Sremskih Karlovaca i iz Beograda, formulišu u vidu jednog dokumenta koji će biti predstavljen na sastanku Foruma partnera 16. juna, a, nakon toga će biti preveden na engleski i dostavljen kao radni materijal na Sedmoj ministarskoj konferenciji u Astani kao jedinstvena platforma nevladinog sektora Republike Srbije.

Načelnica Južnobačkog okruga Darija Šajin navela je da će se 11 opština okruga aktivno uključiti u rad i preporuke u vezi sa Sednom ministarskom konferencijom, i smatra da gotovo nema predsenika opštine sa teritorije okruga koji ne želi da u oblasti životne sredine napravi pomak a u interesu građana.

Darija-Šajinradionica-za-predstavnike-nevladinih-ekoloških-organizacija

  • Svi moramo da se uključimo u ovaj posao, i vladine i nevladine institucije, ali i privredni sektor. Pre dve i po godine formirali smo Međuopštinsku radnu grupu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj koja se zasniva na dvadesetak lokalnih stručnjaka zaposlenih u lokalnoj samoupravi, a koji inače veoma vešto formiraju zelene timove kad god se pojavi neki problem. A veoma je važno uključiti i motivisati lokalni nivo. U okviru Međuopštinske radne grupe formirali smo Radnu grupu za upravljnaje otpadom, ali smo formirali i Radnu grupu za održivo upravljanje vodama. Gorući problem definitivno je lokalno upravljanje vodama u vodosistemima i sprovodeći istraživanja došli smo do podataka da naši vodovodi na godišnjem nivou gube i do 30 odsto vode iz sistema. Infrastruktura je jako loša, a još gora je situacija u Raškom okrugu gdu su gubici i do 60 odsto i tamo vodovodi posluju sa velikim gubicima i to je gorući problem pa moramo zajednički naći načina da ga rešimo. Ova radna grupa je pokrenula i prekograničnu saradnju sa Vukovarsko-sremskom županijom, sa vodovima iz komšiluka Takođe, imamo u planu da se uhvatimo u koštac sa rešavanjem problema vezanih za zagađenost reke Dunav, ali i da unapredimo sisteme za snabdevanje vodom svakog domaćinstva i to iz pretpristupnih fondova – zaključila je načelnica Južnobačkog okruga Darija Šajin.

 

You may also like...