23. mart – Svetski meteorološki dan

U duhu tradicije obeležavanja Svetskog meteorološkog dana 23. marta i Svetskog dana voda 22. marta, Republički hidrometeorološki zavod će i ove godine radno obeležiti ove značajne datume u svetlu saradnje Republike Srbije i Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts). Srbija, odnosno Jugoslavija članstvom u ECMWF od njegovog osnivanja 1973. godine, ostvaruje brojne operativne srednjoročne, dugoročne i sezonske prognoze vremena za potrebe svojih korisnika, kao i unapređenje i ukupan razvoj meteorološke nauke i delatnosti.

Republički hidrometeorološki zavod - Beograd

Republički hidrometeorološki zavod – Beograd

Najnovije razvojne i operativne aktivnosti kao i istraživačke planove i dosadašnje rezultate rada ECMWF -a našoj javnosti predstaviće stručnjaci Evropskog centra za srednjoročnu prognozu vremena, dr Erik Anderson, šef grupe za meteorologiju Operativnog odeljenja i dr Martin Miler, šef grupe za modeliranje Istraživačkog odeljenja.

Stručnjaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda prezentovaće napredak koji je ostvaren u oblasti numeričke prognoze vremena i najnovije rezultate u dobijanju sezonskih prognoza vremena, iz delokruga Podregionalnog centra za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu osnovanog u sastavu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prognoza vremena

Svetski meteorološki dan označava datum stupanja na snagu Konvencije o Svetskoj meteorološkoj organizaciji (SMO), 23. mart 1950. godine. SMO i Nacionalne hidrometeorološke službe 189 država-članica ove specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija, svake godine slave taj dan tako što ga posvete nekoj od aktuelnih tema. Za obeležavanje Svetskog meteorološkog dana 2010. godine izabrana je tema “Svetska meteorološka organizacija – 60 godina službe za vašu bezbednost i blagostanje”.

Ovogodišnjim obeležavanjem Svetskog meteorološkog dana obuhvaćeno je i dodeljivanje nagrada iz fonda Svetske meteorološke organizacije “Borivoje Dobrilović” za najbolji naučni rad u oblasti meteorologije i najboljem studentu Odseka za meteorologiju Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije zajedno sa Evropskim centrom za srednjoročnu prognozu vremena obeležiće Svetski meteorološki dan i Svetski dan voda, 22 marta, brojnim predavanjima i prezentacijama u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u ulici Kneza Višeslava 66, Beograd.

Tom prilikom biće održana i prezentacija nagrađenog naučnog rada “Verifikacija povezanog atmosfersko-okeanskog modela korišćenjem satelitskih osmatranja iznad Jadranskog mora”, autora Vladimira Đurđevića – Podregionalni virtuelni centar za klimatske promene za Jugoistočnu Evropu – Fizički fakultet Univerziteta u Beogradu.

You may also like...