Arheološka istraživanja u Kragujevcu

Arheološka istraživanja u Kragujevcu i na lokalitetima u još dva obližnja sela, sroveli su sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture dvojica arheologa svetskog glasa.

Dr Brajan Hengs je profesor Univerziteta u Pitsburgu, a dr Rodžer Dunan je stigao iz Šefilda u Velikoj Britaniji. Njihova tehnologija ispitivanja terena, savremenija je od naše i ubrzaće proces rada na tri arheološka lokaliteta.

Divostin, Grivac i arheološki lokalitet u Kragujevcu su pod nadzorom stručnjaka. U pitanju su prostori na kojima su u davnoj prošlosti postojale neolitske naseobine i sada se radi na istraživanju terena. Naučnici svetskog glasa, arheolozi dr Hengs i dr Dunan skeniraju zemljište da bi došli do značajnih podataka

Saradnja sa Univerzitetom u Pitsburgu iz koga dolazi dr Hengs počela je u Kragujevcu nekih davnih godina. Boravak u Kragujevcu profesori iz Amerike i Velike Britanije, iskoristiće i za istraživanja na lokalitetu koji se nalazi na prostoru Instituta za strna žita, koji je za grad prioritet s obzirom da je tu planirano proširenje industrijske zone. To je uobičajeni postupak kada se pristupa izgradnji objekata u zonama za koje se proceni da čuvaju značajne ostatke prošlosti. Neolitska naselja u Kragujevcu i okolini relevantna su za svetsku arheologiju i kao takva privlače pažnju stručnjaka .

Na ulasku u grad, na potezu poznatom kao Todorčevo, sprovela su se arheološka istraživanja. U pitanju je prostor na kome se planira proširenje industrijske zone. Vinčanska kultura i neolitska naselja u Kragujevcu i okolini nezaobilazna su mesta za istraživanje slojeva prošlosti i ona privlače arheologe širom sveta. Dr Dragoslav Srejović je pre tačno pedeset godina uspostavio saradnju sa katedrom za arheologiju Univerziteta u Pitsburgu.

Dr Brajan Hengs, profesor Univerziteta u Pitsburgu

  • Svi studenti moraju da čuju za Vinčansku kulturu, to je jedan od najbitnijih razvitaka u neolitskom periodu. Izuzetno mi je zadovoljstvo da posle pedeset godina istraživanja imam priliku da radim na lokalitetima koji su u ovom kraju – rekao je dr Brajan Hengs, profesor Univerziteta u Pitsburgu.

Dr Rodžer Dunan, arheolog iz Velike Britanije

  • Hemijske analize koje su obavljene rade se u cilju da se vidi kako su ljudi koji su živeli u praistoriji, donosili sve te elemente iz prirode na mesto njihovih stanovanja, jer iako je prošlo više od hiljadu godina oni i dalje ostaju u tom segmentu i mogu nam dati ideju kako se taj prostor koristio – rekao je dr Rodžer Dunan, arheolog iz Velike Britanije.

Iako su u Kragujevac došli da bi kako je predviđeno njhovim projektom izvrše skeniranje terena u Divostinu i Grivcu, profesori iz Pitsburga i Ševilda, izašli su praktično u susret gradu i kragujevačkim zaštitarima spomenika kulture, kako bi ubrzali njihov rad na terenu. Potez Todorčevo, aktuelan je jer je tu planirano proširenje industrijske zone

Miroslav Kocić, doktorant arheologije u Pitsburgu

  • Upotrebićemo u drugoj fazi medotu površinskog sakupljanja preko malih test sondica koje će dati rezultate koji će se koristiti za prostornu statistiku. Kada se dobiju svi rezultati sa geohemijom tla, geofizičkim snimanjem tih podzemnih celina, onda taj materijal koji se nalazi na površini, obrađuje se kompjuterski kako bi na kraju dobili jednu statističku prostornu sliku pružanja lokaliteta i zone koje su bile korišćene od strane zajednice u prošlosti – istakao je Miroslav Kocić, doktorant arheologije u Pitsburgu.

Za samo nedelju dana istraživanja terena na čak tri lokaliteta, u Divostinu, Grivcu i Kragujevcu biće završena. Osim što se dobilo na vremenu, utrošeno je i manje novca, a podaci su precizniji. Tehnologija koja se u ove svrhe koristi u Kragujevcu to ne bi omogućila. Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture zahvalni su gostujućim arheolozima i svaki trenutak koriste da nešto nauče iz njihovog iskustva.

You may also like...