Crne ekološke tačke Srbije

Beogradski nedeljnik ”Vreme” i Fondacija ”Heinrich Böll”, organizovali su tribinu pod nazivom ”Crne ekološke tačke Srbije”.

ISTRAŽIVANJE O CRNIM EKOLOŠKIM TAČKAMA

Šta se zaista događa u Pančevu, Boru, Obrenovcu i Vrbasu, najzagađenijim gradovima Srbije? Da li su to najveći ekološki problemi u Srbiji? Šta se može učiniti i koji su koraci učinjeni u njihovom rešavanju? Ima li primera pozitivne prakse? Da li je država zaboravila na najzagađenije gradove ili je ona jedini zaštitnik zdravlja građana? Kakve socijalne posledice izaziva zagađenje? Kako se suočiti sa izazovima? Odgovori se mogu dobiti samo u otvorenom razgovoru predstavnika države, lokalne samouprave, industrije i nevladinog sektora. Neke od njih dobili su na ovoj tribini.

Tokom 2011. godine nedeljnik VREME je u saradnji sa Fondacijom Hajnrih Bel (Heinrich Böll Stiftung) istraživao takozvane crne ekološke tačke u Srbiji. Opsežno novinarsko istraživanje obuhvatilo je na desetine sagovornika, obilaske terena, razgovore sa građanima i nadležnima, obradu medijskih arhiva, kao i analize monitoringa. Tokom 2010. u nedeljniku VREME objavljeno je pet reportaža o pet crnih ekoloških tački Srbije: Pančevo, Bor, Veliki bački kanal, Obrenovac i Vinča.

O svemu tome govorili su Ljiljana Stanojević, pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja za kontrolu i nadzor, Zoran Stanižan, novinar, Milan Jovanov iz ”Zelene Srbije”, Tomislav Đivuljskij, iz Direkcije za izgradnju Vrbasa i Miroslav Pajić, Ekološki pokret grada Bora.

You may also like...