Trovanje hranom

Trovanje hranom izaziva čitav niz bakterija, virusa i buđi. Na području Šumadije u poslednje vreme najčešće su dijareje, a u toku prethodne godine potvrđena su samo tri slučaja infekcije salmonelom, a nije zabeležena nijedna triheneloza, kažu u Kliničkom centru Kragujevac.

Trovanje hranom predstavlja opasnost za celi organizam. Do trovanja dolazi zbog unosa neispravne hrane u organizam, a mikroorganizmi iz nje mogu izazvati infekciju creva. Tako dolazi do nepovoljnih promena u organizmu. Radi se o izrazito opasnoj bolesti koja može biti smrtonosna. Pošto se bakterije i mikroorganizmi ne mogu videti golim okom niti osetiti ukusom i mirisom, jedini način da budemo sigurni da je hrana dobra za konzumiranje je taj da je pripremimo pravilno. Kada je reč o crevnoj infekciji prema rečima stručnjaka sa infektološkog odeljenja u Kliničkom centru Kragujevac, možemo slobodno reći da se u poslednje vreme svrstavamo u razvijene zemlje sveta.

  • U poslednje vreme u gastroenteritistima najčešće viđamo dijareje koje traju kratko i prolaze spontano bez većih Dr Ružica Radojević Marjanović, infektolog, virusolog u Kliničkom centru Kragujevackomplikacija. U toku cele prošle godine imali smo dve ili tri salmonela potvrđene infekcije, nijednu trihenelozu i jedan botuvizam. Sanitarno tehničke inspekcije odlično rade svoj posao, kontrolišu vodu u centralnim vodovodima i bunarske vode na zahtev stanovništva, i veoma je važno napomenuti da je to osnovna mera prevencije da ne dođe do hidričnih epidemija. Bili smo svedoci privremeno zatvorenih vodovoda zbog mogućih uzročnika epidemija i sprečavanja njihovog daljeg širenja – ističe dr Ružica Radojević Marjanović, infektolog, virusolog u Kliničkom centru Kragujevac.

Većina slučajeva trovanja hranom prolazi za 48 sati i ne može vas životno ugroziti. Ipak, ako imate krv u stolici, neke neurološke promene, vidite duplo, imate teškoće pri gutanju, gubite svest, imate promene boje urina ili temperaturu veću od 38 stepeni Celzijusa, obavezno posetite lekara. Starije osobe i deca treba odmah da idu u najbližu medicinsku ustanovu jer brže dehidriraju.

You may also like...