Centar za matične ćelije u Kragujevcu

Za opremanje Centra za matične ćelije i izgradnju objekta površine 4 hiljade kvadrata pri Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, gde će se nalaziti prva naučna istraživačka ustanova te vrste u Srbiji, obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra.

Centar za matične ćelije u Kragujevcu - potpisivanje protokola

Protokolom koji su danas potpisali ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta profesor Nebojša Arsenijević, država će iz evropskih fondova obezbediti 4,25 miliona evra. Grad Kragujevac će obezbediti 40 miliona dinara, a Medicinski fakultet 25,5 miliona dinara. Završetak objekta i početak rada Centra za matične ćelije u Kragujevcu, prvog takve vrste u Jugoistočnoj Evropi, očekuje se sredinom 2012. godine.

dr Miodrag Stojković

dr Miodrag Stojković

  • U okviru Centra postojaće i banka za matične ćelije. Čuvanje ćelija u ovoj ustanovi biće upola jeftinije od sličnih usluga u svetskim centrima – rekao je prof. dr Miodrag Stojković, rukovodilac projekta Centra i svetski priznati genetičar. Ideja je da postoji banka svih matičnih ćelija, jedinstvena u Srbiji, a biće zaposleno 25 naučnika iz zemlje i inostranstva. Razvoj centra treba da omogući primenu matičnih ćelija u lečenju neurodegenerativnih i autoimunskih bolesti, kao što su oštećenja kičmene moždine, Parkinsonova ili šećerna bolest – istakao je Stojković.

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja planira 400 miliona evra za ulaganja u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije od 2011 do 2014. godine.

  • Srbija će izgradnjom tog centra postati značajan faktor na polju nauke u 21. veku, a povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak ”mozgova” nije samo cilj već i realnost – ukazao je Đelić.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović naglasio je da je izgradnja ovog centra najvažniji projekat u narednoj godini. Medicinski fakultet je uspostavljanjem saradnje sa Miodragom Stojkovićem i osnivanjem Centra za matične ćelije u tehnološkom smislu postigao višedecenijski napredak, naglasio je tom prilikom dekan tog fakulteta prof. dr Nebojša Arsenijević.

You may also like...