Sakupljanjem papira do zarade

U okviru projekta sakupljanja, transporta i baliranja papira Javno komunalno preduzeće ’’Čistoća’’iz Kragujevca, od jula ove godine krenulo je sa baliranjem papira. Dnevno se sakupi i balira oko 2 tone mešanog otpadnog papira.

bale-papira

Kragujevčani na đubrište dnevno bace više od 20 tona papira i kartona, oko šest tona tekstila i oko tri tone plastične ambalaže, pokazala su merenja morfološkog sastava na gradskoj deponiji u Jovanovcu koja su sproveli Javno komunalno preduzeće ’’Čistoća’’ i Mašinski fakultet. Projekat baliranja papira i postavljanja kontejnera za odlaganje tog otpada u Kragujevcu je zaživeo, i na tom poslu angažovano je sedam radnika. Dnevno se balira oko dve tone papira ili 15 bala.

  • U toku jula i avgusta prikupljeno je oko 70 tona starog papira, a da bi se lakše prikupljao papir prema rečima koordinatora grupe za reciklažu starog papira Marije Stanojević, u gradu je postavljeno 20 kontejnera za papir. Oni su prema njenim rečima raspoređeni u kragujevačkim naseljima Erdoglija, Aerodrom, Bubanj i Mala Vaga.

Zaposleni u kragujevačkoj Čistoći apeluju na građane da ne bacaju stari papir već isti odlažu u kontejnere, koji su namenjeni za to. Kragujevčani godišnje bace više od 50 hiljada tona raznog otpada, iako se od svega toga mogu dobiti novi proizvodi ili energija. Gradska čistoća planira da u osnovnim školama postavi kontejnere za odlaganje papira, kako bi pribavili veće količine ove sekundarne sirovine.

  • Time bi balirali četiri tone papira dnevno, i samim tim ispunili postojeće kapacitete, ističe direktor kragujevačke ’’Čistoće’’ Dragoljub Grujović, jer pojedine škole kao što je Osnovna škola ’’Mirko Jovanović’’ iz Kragujevca isporučivala je čak 10 tona. On je naveo da se posebno tretira upotrebljeni kancelarijski papir i otpadni novinski materijal i da će se oni plaćati po višoj ceni po kilogramu od baliranog.javni-radovi

Cena otpadnog papira na tržištu još uvek nije visoka i kreće se 2,5 dinara po kilogramu, a u kragujevačkoj Čistoći rade na tome da pronađu bolje tržište, tačnije da se okrenu izvozu. Za sada do kraja godine u ’’Čistoći’’ očekuju da će uspeti ne samo da pokriju troškove oko baliranja papira, već i da od ovog posla ostvare dobit od oko milion dinara.

You may also like...