Za zdraviju planetu

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija dodelila je nagrade za tri najbolja projekta u okviru velike edukativne kampanja za zaštitu životne sredine pod nazivom ”Za zdraviju planetu”. Prvo mesto osvojila je osnovna škola ”Sveti Sava” iz Kragujevca. U Fijatovoj kampanji za zaštitu životne sredine učestvovali su učenici sedmog razreda kragujevačkih osnovnih škola. Na zadatu temu ”Otpad u mojoj školi”, učenici su identifikovali vrste otpada koji se pojavljuje u njihovoj školi i dali konkretna rešenja za načine zbrinjavanja, na bezbedan način po životnu sredinu. Nagradjenim učenicima čestitao je direktor fabrike FCA Srbija Frančesko Čanča i zahvalio se školama na učešću u kampanji, koju drugu godinu sprovode u Kragujevcu.

  • Čestitam nagrađenim učenicima za konkretna rešenja i inspirativne projekte na temu ”Otpad u mojoj školi”, koji će se koristiti u školama i Frančesko Čanča, direktor fabrike FCA Srbijaedukaciji učenika o značaju upravljanja otpada za životnu sredinu. Zadovoljan sam što je ova kampanja naišla na odličan odziv među đacima i nastavnicima osnovnih škola i posebno mi je drago da vidimo kako su naši najmlađi sugrađani svesni problema zaštite životne sredine i spremni da doprinesu očuvanju prirode – istakao je Frančesko Čanča, direktor fabrike FCA Srbija. Kao jedni od najvećih svetskih proizvođača automobila svesni smo potrebe za smanjenjem zagađenja i nastavićemo da doprinosimo očuvanju i poboljšanju životne sredine u budućnosti – rekao je na kraju Frančesko Čanča

Kampanju ”Za zdraviju planetu” Fijat od februara sprovodi u saradnji sa Gradom i kragujevačkim osnovnim školama. U okviru kampanje organizovana je i poseta fabrici, tokom koje se grupa učenika, kroz radionicu i obilazak Ekološkog ostrva, upoznala sa načinom upravljanja otpadom i značajem očuvanja životne sredine.

Boris Kovačević, član gradskkog veća grada Kragujevca

  • Mi smo zahvalni kompaniji Fiat na svim aktivnostima koje sprovode, pogotovu sa našim srednjim i osnovnim školama. Tu je i kampanja ”Bezbednost na radu” koje je sprovela sa srednjim školama, a bitno je i to što nagrađuje najbolje škole vrednim poklonima– rekao je Boris Kovačević, član Gradskog veća.

U kampanji najbolja je bila osnovna škola Sveti Sava, kojoj je kao nagrada uručen interaktivni projektor. Drugo mesto osvojila je škola Julijana Ćatić, koja je dobila projektor, a treće mesto i belu magnetnu tablu dobila je škola Milutin i Draginja Todorović.

  • Ekološka sekcija Osnovne Škole ”Sveti Sava”, radi od kako je osnovana škola, ali neke veće aktivnosti sprovodi od 2003. godine. kada smo počeli sa projektom, monitoring životne sredine naselja Vinogradi. Ono što danas učenici ekološke sekcije rade, to je da se Mr Ana Ostojić, nastavnik biologijeuključuju u akcije na nivou grada, učestvovali su u akcijama povodom Dana životinja. Najvažniji projekat je onaj koji su napravili u okviru škole, a to je selekcija otpada, koji je nagrađen prvom nagradom na konkursu koji je Fijat raspisao – kaže mr Ana Đokić Ostojić, nastavnik biologije.

Učenici su kroz projekte prikazali zašto je važno sakupljanje i recikliranje otpada. Nagradjeni projekti koristiće se u školama, kako bi se učenici edukovali o značaju upravljanja otpadom za životnu sredinu.

You may also like...