Automatska meteorološka stanica

U okviru projekta ”Istraživanje i razvoj srpske kuće neto nulte energetske potrošnje” koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Fakultet inženjerskih nauka dobio je vrednu opremu, automatsku meteorološku stanicu.

Automatska meteorološka stanica instalirana je na objektu Fakulteta inženjerskih nauka, i pružaće vredne i neophodne podatke za simulaciju koja se radi u okviru projekta ”Istraživanje i razvoj srpske kuće neto nulte energetske potrošnje”. Ova savremena oprema davaće tridesetak podataka o temperaturi, vlažnosti vazduha, sunčevom i ultravioletnom zračenju, brzini, smeru i snazi vetra, količini padavina i barometarskom pritisku. Reč je o svim informacija koje su potrebne za kvalitetnu i kompletnu meteorološku sliku.

Prof dr Nebojša Lukić sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu

  • Meteorološka stanica je potpuno autonomna , što se tiče električnog napajanja, bezkontaktno dobijamo na prijemniku sve podatke sa meteorološke stanice, koje kasnije arhiviramo na računar. To će nam na šestomesečnom i godišnjem nivou pružati jako vredne podatke koje ćemo koristiti u simulacijama programa, koji nam mnogo znače u teorijskim istraživanjima na projektu. Sa druge strane biće nam jako vredni što se tiče eksperimentalnih istraživanja, naročito na solarnim kolektorima. Ovo je oprema koja će raditi 24 časa dnevno i koja će davati preko potrebne podatke – istakao je Pof. dr Nebojša Lukić sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Projekat je u celini posvećen istraživanju i razvoju Srpskih kuća sa neto – nultom energetskom potrošnjom. Ove energetski efikasne kuće su povezane na elektro mrežu, a energiju dobijaju iz obnovljivih energetskih izvora. Proizvedena energija je jednaka energetskoj potrošnji. Kada postoji višak šalje se u mrežu, ali se iz nje i uzima kada se ne proizvodi dovoljno električne energije.

You may also like...