Vetrogeneratori – projekat studenata FIN u Kragujevcu

Temu svog master rada, Izrada malog laboratorijskog vetrogeneratora za potrebe seoskog domaćinstva, studenti Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu planiraju da pretvore u sopstveni biznis. Nakon što unaprede način proizvodnje energije od vetra svoj izum plasiraće na tražištu. Reč je o projektu koji nosi naziv Razvoj kontejnerskih vetrogeneratora za potrebe seoskog domaćinstva u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope.

Ugradnja vetrogeneratora

Stefan Vojinović- master inženjer na FIN- u Kragujevac

  • Ovo je vetrogenerator male snage, ali dovoljne da snabde energijom jedno manje seosko domaćinstvo ili vikendicu. Ovakav vid proizvodnje se može koristiti za poljoprivredu tačnije navodnjavanje i pokretanje pumpi za vodu- objašnjava Stefan Vojinović, master inženjer na FIN. Imali smo projekte vezane za solarne panele i fotonaponske ćelije, ali najpristupačnija nam je bila ova tema, izrada vetrogeneratora. Želja nam je da uđemo u poluserijsku proizvodnju, a planiramo da razvijemo i sopstveni biznis, tako što ćemo unaprediti proizvod i plasirati ga na tržište- rekao je Vojinović.

Proizvodnja energije od vetra jedna je od alternativa za ublažavanje problema koje sa sobom nose klimatske promene. Vetar predstavlja neiscrpan ekološki izvor energije čiji globalni potencijal višestruko prevazilazi svetske potrebe električnom energijom. Izradom malih laboratorijskih vetrogeneratora za potrebe seoskog domaćinstva, iskoristili bi se obnovljivi izvori energije.

Stefan Pecić- master inženjer na FIN

  • Sam princip rada vetrogeneratora služi za pretvaranje tri vrste energije i to vetra, električnu i mehaničku energiju. Energiju vetra pretvaramo putem elisa u mehaničku energiju, dok mehničku pretvaramo u električnu energiju. Ovaj vetrogenerator nije namenjen za neku veću serijsku proizvodnju, on simbolizuje nekih 12 do 15 vati, zavisno od snage vetra i predela gde je postavljen-  istakao je Stefan Pecić, master inženjer na FIN. Sva električna energija koja bi se proizvela na samom mestu proizvodnje bi se i potrošila.

Vetroenergetika je postala oblast energetike sa najvećim trendom razvoja, 32 odsto. Jedan od glavnih faktotra koji je stimulisao korišćenje obnovljive energije, naročito energiju vetra je zaštita čovekove okoline.

You may also like...