Festival akvaristike u Kragujevcu

Na Prirodno matematičkom fakultetu Kragujevac u prostorijama Akvarijuma održan je prvi festival akvaristike. Cilj ove manifestacije je da na jednom mestu okupi što veći broj amaterskih i profesionalnih akvarista.

Pogled Iguane

Tokom prvog festivala Akvaristike u Kragujevcu, organizovana su predavanja istaknutih poznavalaca akvaristike i edukativni programi za najmladje kako bi se ova oblast približila što većem broju ljudi. Kroz edukativne programe, izložbu fotografija i uz bogatu kolekciju samog Akvarijuma posetioci su mogli da vide koje sve lepote akvaristika sa sobom nosi.

  • Predstavljeno je desetak izlagača iz Srbije, a osim slatkovodne izlagali su i predstavnici morske akvaristike. Naš zadatak je da se preko serije Prof. dr Vladica Simić, upravnik akvarijuma Kragujevacpredavanja međusobno upoznamo, tačnije da ono što akvaristi amateri rade predstavimo kao zajednički cilj unapređenja i očuvanja biodiverziteta slatkih voda, mora i okeana. Cilj ove manifestacije jeste da najmlađoj populaciji pokažemo živi svet u vodi, da kod njih razvijemo ljubav prema akvaristici, teraristici i životinjama, a krajnji cilj je da ih na neki način edukujemo u smislu krajnjeg čuvanja i potrebe očuvanja živog sveta vodenih eko sistema, koji spadaju u najugroženije eko sisteme na zemlji – istakao je prof. dr Vladica Simić, upravnik Akvarijuma Kragujevac.

Brojnim predavanjima akvaristi su zainteresovane uveli u drugačiji podvodni živi svet, a kroz dobijene informacije i osnovno stečeno znanje, mogu da razviju i oblikuju akvaristiku i tako steknu nove veštine o ovom plemenitom hobiju. Sve to kao deo nove akvakulture koja ima sve veći značaj u razvijenim zemljama zapadne Evrope.

  • Prvi festival akvaristike i teraristike organizovan je u Kragujevcu u organizaciji Udruženja Ekomar, Akvarijuma PMF Kragujevac i Interportala Marija Simić, Udruženje EkomarAkvasvet. U toku festivala predviđen je bogat program u vidu radionica kao što su Uredjenje i dekoracija akvarijuma, Moj prvi akvarijum, ali i nagradne igre za najmlađe. Na festivalu su učestvovali izlagači iz Beograda i Kragujevca, ali se nadamo da će sledeći festival akvaristike imati veći broj izlagača i da će postati nešto što je tradicija u Kragujevcu- rekla je Marija Simić iz Udruženja Ekomar.

 

Cilj Prvog festivala Akvaristike je da se ukaže na raznovrsnost i lepotu vodenih ekosistema kroz akvaristiku kao veoma zanimljiv hobi. Inače ovaj festival organizovao je Akvarijum Prirodno matematičkog fakulteta Kragujevac u saradnji sa Udruženjem Ekomar i internet portalom Akvasvet.

You may also like...