Dan bez duvanskog dima u Kragujevcu

Svetska zdravstvena organizacija izabrala je da ‘’Okvirna konvencija o kontroli duvana’’ bude tema Svetskog dana bez duvanskog dima, koji je danas obeležen u Pešačkoj zoni u Kragujevcu.


Ovogodišnji Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji, pod sloganom ‘’Dobar izbor, zdrava Srbija”, bio je posvećen obeležavanju pet godina od ratifikacije Okvirne konvencije u Srbiji i promociji štetnih efekata duvanskog dima. Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima danas je održana centralna manifestacija u Pešačkoj zoni u Kragujevcu, gde su pisane poruke na temu prevencije pušenja, a građani su mogli da dobiju savete na štandu zdravstvene ustanove. Tom prilikom podeljeni su promotivni materijali – liflet o Okvirnoj konvenciji o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije i uputstva za bolju primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu za različite korisnike. U vrtiću ”Bambi” najmlađi će sugrađanima razmenjivati zdravstveno vaspitni materijal za cigaretu.


Gordana-Damnjanović

  • Analitička studija koja je urađena 2006. godine pokazala je da su 23 odsto žena aktivni pušači, 43 odsto muškaraci i oko 7 odsto dece školskog uzrasta počinju da puše. Ono što je interesantno – dodaje Gordana Damnjanović, portparol Doma zdravlja, kada je rađena analitička studija svega 1 odsto naših sugrađana se izjasnilo za odvikavanje od pušenja odnosno za učešće u savetovalištima za prestanak pušenja.

 

Prema podacima Analitičke studije Instituta za javno zdravlje Kragujevac, svaki treći muškarac i svaka četvrta žena su svakodnevni pušači. U našem gradu, pušenje je druga bolest zavisnosti među mladima. Posebno zabrinjava podatak da čak petina srednjoškolaca svakodnevno konzumira duvan. U Srbiji puši 1/3 stanovnika, a skoro 2/3 je izloženo duvanskom dimu u kući i na poslu. Zbog duvana godišnje umre oko 16 hiljada osoba, svakog dana Srbija izgubi 44 života.

You may also like...