Ekoenergija u dunavskoj regiji

Rezultate projekta ”Poboljšanje energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama dunavske regije” prezentovali su članovi Udruženja Eko energije iz Kragujevca u Skupštini grada. Partneri na realizaciji projekta bili su Društvo za oblikovanje održivog razvoja iz Zagreba, Udruženje Cezar iz Rijeke i Lokalna energetska agencija Golea iz Nove Gorice.

Cilj projekta bio je poboljšanje stanja i rada u domenu energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama u državama učesnicama, a to su Osijek, Beli Manastir, Rijeka i Kastav iz Hrvatske, Nova Gorica, Adojvščina, Ilirska Bistrica i Idria iz Slovenije, a iz Srbije Varvarin, Ćuprija, Valjevo i Kragujevac. Tokom realizacije ovog projekta razvijen je alat uz pomoć koga je sprovedena procena stanja i rada u domenu energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama, u dunavskoj regiji.

Predrag Zbiljić iz Udruženja Ekoenergija

  • Na ovaj način smo mogli da odredimo neke bolne tačke u radu u domenu energetske efikasnosti kako neke specifične vezane baš za neku lokalnu samoupravu kao i za sve koje su bile učesnice projekta. Na taj način moći ćemo da damo smernice za prevazilaženje ovih nedostataka – rekao je Predrag Zbiljić iz Udruženja Ekoenergija.

Ovaj Start projekat, predvidjen je za pripremu glavnog projekta, u kome će postojati i direktne investicije, vezane za energetsko unapredjenje infrastrukture javnih objekata, kao i donošenje strateških energetskih dokumenata za grad Kragujevac, koji bi bio partner u projektu.

Zoran Prokić, član Gradskog Veća za zaštitu i unapredjenje životne sredine

  • U planu je nastavak projekta gde će se Grad uključiti i bićemo partneri sa Ekoenergijom, a direktne investicije koje budu dolazile stići će na račun grada i biće usmerene za energetsko unapređenje infrastrukture javnih objekata – istakao je Zoran Prokić, član Gradskog Veća za zaštitu i unapredjenje životne sredine

U glavnom projektu predvidjeno je da se broj partnera poveća i obuhvati skoro sve države dunavske regije. Udruženje Ekoenergija je ovaj projekat realizovalo uz podršku Evropske unije i grada Beča.

You may also like...