EuroVelo mreža biciklističkih puteva Evropom

Dunavski centar za kompetenciju osnovan je 2011. godine kao nevladina organizacija regionalnog karaktera čiji je cilj razvoj i promocija održivog turizma u Dunavskom regionu. Pored Srbije Dunavski centar postoji i u 9 zemalja kroz koje Dunav prolazi a pored naših nacionalnih turističkih organizacija, članovi su i nacionalna turistička organizacija Nemačke, Mađarske, republike Moldavije, a takođe i gradovi koji su na Dunavu. Članovi su i nevladine organizacije čiji je cilj lokalni razvoj i ekologija kao i postizanje ekoloških standarda u turizmu, što je i osnovni cilj Dunavskog centra.

Boris Čamernik- generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju

 

  • Naročito značajni aspekti razvoja održivog turizma je i biciklistički turizam, koji je aktuelan poslednjih godina uvođenjem mreže EuroVelo koju podržava evropska biciklistička federacija. Jedan od osnovnih ciljeva Dunavskog centra je upravo razvijanje biciklističkog turizma ne samo u Srbiji već u svim Dunavskim zemljama. Mi se zalažemo za razvoj prekograničnog turizma, pošto turizam na Dunavu nije nešto što može da se razvija samo od sebe, već je neophodno raditi na razvijanju većih destinacija koje imaju šanse u konkuretnom okruženju kao što je danas globalni turizam – objašnjava Boris Čamernik, generalni sekretar Dunavskog centra za kompetenciju.

Dunavski centar je već pet godina podržan od strane Nemačke vlade kroz projekat njihove agencije za internacionalnu saradnju GIZ, jer postoji veliko interesovanje za razvoj održivog turizma kao alatke koje podržava lokalni ekonomski razvoj zajednica na Dunavu.

Euro Velo je projekat Evropske biciklističke federacije putem kojeg se razvija mreža biciklističkih puteva Evropom. Ruta Euro Velo 6 spaja obalu Atlantika sa Crnim morem. Deo ove rute nazvan je Dunavska biciklistička ruta jer prati tok reke počev od izvora Dunava pa do njenog ušća, a deo koji prolazi kroz našu zemlju dug je 665 kilometara. Da bi unapredili postojeću biciklističku rutu Dunav, doprineli podizanju nivoa bezbednosti biciklista i promovisali ovaj region kao ciklo turističku destinaciju ostvareni su brojni rezultati, a pre svega uz poštovanje ekoloških standarda.

Jovan Eraković- konsultant za biciklizam

  • Putovanje duž Dunavske biciklističke rute u Srbiji je odlična prilika da se putnik na biciklu upozna sa nekim najlepšim predelima Srbije. Srećna okolnost je i to što je putovanje duž ove rute vrlo dinamično, pejzaži su različiti, a svaki od njih je na svoj način lep. Od trenutka kada se uđe u Srbiju putnik na biciklu može da uživa u parku prirode Gornje Podunavlje, a uz malo sreće da se sretne sa krdima jelena, divljih svinja. Sve dalje menjaju se pejzaži na Dunavu – objašnjava Jovan Eraković, konsultant za biciklizam.

Ova staza je deo šireg koncepta razvojnih regionalnih projekata u četiri zemlje, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji, ali je posebno važna za ukupan razvoj turizma i turističke ponude, kao i za bliže povezivanje podunavskih regiona u ovim zemljama, čiji turistički kapaciteti, a posebno oni vezani za veliku evropsku reku, i dalje nisu dovoljno iskorišćeni. Ovim stazama koje se prostiru kao mreža preko cele Evrope, spajaju se ljudi, kultura i prirodna nasleđa, omogućavaju putovanje bez automobila, stvaraju mogućnosti edukacije na otvorenom, vožnju biciklom.

Dušan Milojkov- biciklista

  • Kroz Evropu biciklističkih staza ima puno, kod nas je malo gradova koji ih imaju, kao što su Sombor, Subotica mislim na taj deo Bačke, nešto staza ima Pančevo, ali kada odete dalje od Smedereva nemate staza za bicikliste – ističe Dušan Milojkov, biciklista.

Srbija je neistraženo podneblje u srcu Evrope i sjajna destinacija za biciklizam. Ovaj biciklistički turizam vas može odvesti preko čitave Srbije uzduž i popreko, a gde god vas put nanese moći ćete da uživate u pejzažima predivne prirode.Oko 120 kilometara između varoši Golupca i brane HE Đerdap, preći ćete kroz Đerdapsku klisuru, odnosno kroz teritoriju Nacionalnog parka Đerdap.Tu je i arheološko nalazište i muzej Lepenski vir.To je jedan od najlepših poteza na čitavom toku Dunava.

Nevenka Boldorac- direktor TO Kladovo

  • Na velikoj površini opštine Kladovo prostire se Nacionalni park Đerdap, prolazi Đerdapska klisura i HE Đerdap koje su granični prelaz sa Evropskom unijom odnosno susednom Rumunijom. Sama ruta podrazumeva i deturove koji su u stvari putevi signalizacijom obeleženi do kulturnih i prirodnih atrakcija koje biciklisti mogu videti. Glavna ruta ne podrazumeva samo asfaltirane i magistralne puteve nego da i biciklisti prolaze nekim pešačkim ili stazama koje nisu asfaltirane. Alternativni pravci koji su obeleženi zelenom bojam na signalizaciji EuroVelo 6 znači da su to alternativni putevi koji su asfaltirni i predstavljaju mogućnost da biciklisti mogu da zaobiđu taj deo i nastave drugim pravcem – objašnjava Nevenka Boldorac, direktor TO Kladovo.

 

Sistem putokaznih oznaka za deo Dunavske biciklističke rute koji vodi kroz Srbiju je po koncepciji i dizajnu jedinstven u odnosu na druge dunavske zemlje, a po pojedinim karakteristikama je originalan i u evropskim razmerama. To je istovremeno prvi takav sistem u Srbiji i za sada jedini internacionalno priznat. U info polju svake putokazne table nalaze se prikladne misli ili izreke vezane za biciklizam i filozofiju putovanja. Svaka raskrsnica ima jedinstven broj koji je upisan u info – polju putokaznih tabli, a takođe i u štampanoj mapi. Upoređenjem mape i putokaznih tabli, biciklisti će lako odrediti svoj položaj na terenu.

You may also like...