Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu

Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu u julu mesecu

Uz stručnu podršku Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Gradska opština Zemun tokom jula meseca 2016. godine organizuje edukativne radionice „Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu“, kako bi svi zainteresovani građani mogli da prepešače „Stazu zdravlja“ i ovom prilikom saznaju kako je nastalo Veliko ratno ostrvo, zašto je zaštićeno i koje retke i ugrožene vrste naseljavaju ovu beogradsku oazu prirode.

Pešačke ture organizuju se svake srede u julu mesecu u periodu od 09 do 11 sati. Tokom prve dve šetnje organizovane 06. i 13. jula, najveći broj učesnika bio je iz Doma penzionera „Bežanijska kosa“ i volonterskog međunarodnog kampa koji se odvija u Domu u organizaciji Mladih istraživača Srbije. Volonteri iz cele Evrope i korisnici Doma imali su jedinstvenu priliku da prolazeći stazu dugu tri kilometra od predstavnika opštine Zemun Tanje Kukobat i Zorana Mutvadžića, otkriju ekološki i kulturni značaj Velikog ratnog ostrva za Beograd. O prirodnim vrednostima Velikog ratnog ostrva, režima zaštite prirode na ostrvu, biljnom i životinjskom svetu, autohtonim i invazivnim vrstama na prvoj radionici, govorio je ihtiolog Zavoda dr Nenad Sekulić, dok je tokom drugog susreta ovu temu predstavio herpetolog Zavoda mr Rastko Ajtić.

Svi zainteresovani građani koji žele da otkriju vrednosti Specijalnog rezervata prirode „Veliko ratno ostrvo“, mogu se uključiti u akciju „Ekološke pešačke ture na Velikom ratnom ostrvu“ do kraja meseca tokom susreta zakazanih za 20. i 27. jul 2016. godine.

Zavod za zastitu prirode Srbije

You may also like...