Iskustva i planovi u zaštiti životne sredine u Kragujevcu

U organizaciji volonterskog centra Kragujevac, a pod pokroviteljstvom Misije OEBS-a u Srbiji, održan je u Kragujevcu Okrugli sto sa temom ”Iskustva i planovi u zaštiti životne sredine u gradu Kragujevcu”. Okrugli sto se realizuje u okviru projekta ” Imaš pravo – promocija aktivizma u zaštiti životne sredine na teritoriji Republike Srbije”.

Iskustva-i-planovi-u-zastiti-životne-sredine

Cilj projekta je da se podigne svest građana, organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i medija o potrebi izgradnje partnerstva u oblasti rešavanja ekoloških problema. Predviđeno je da se u različitim gradovima, velikom broju aktera civilnog društva ponudi mogućnost da se upoznaju sa načelima Arhuske konvencije, ali i pravnim obavezama lokalnih, regionalnih i nacionalnih vlasti. U uvodnom obraćanju, Olivera Zurovac Kuzman, savetnica za zaštitu životne sredine Misije OEBS-a u Srbiji, upoznala je prisutne sa problematikom zaštite životne sredine, značajem aktivizma građana u toj oblasti i iskustvima dobre prakse evropskih zemalja. Jedan od projekata na kome rade je i Podrška uspostavljanju Arhus centara, kako bi građanima omogućili brže rešavanje ekoloških problema, a lokalnoj zajednici da na što efikasniji način izađu u susret građanima.

 

  • Velike napore ulažemo u sprovođenju zakona iz oblasti zaštite životne sredine, i već treću godinu širom Srbije održavamo seminare za sudije, tužioce i inspektore životne sredine kako bi unapredili svoja znanja u primeni paketa zakona koji je donet 2009. godine. Tu je i izrada Strateškog akcionog nacionalnog plana koji su izradili naši vodeći stručnjaci, a koji je preveden na srpski i engleski jezik, i biće ponuđen na javnu raspravu širom Srbije. Time bi građani dali svoje mišljenje o uočenim nedostacima, znači praksa u odnosu na principe koji su sadržani u Arhuskoj konvenciji, kako bi zajedno sa građanima videli šta je to što može da se unapredi kad je reč o životnoj sredini. Ovaj dokument očekujemo da će Vlada da usvoji pre kraja godine, kada će biti i njegova promocija, pa zato pozivamo sve nevladine organizacije civilnog društva, a naročito medije da se uključe u proces razmatranja – ističe Olivera Zurovac Kuzman

 

Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije predstavio je projekte koje finansira iz oblasti zaštite životne sredine.

Željka Jurakić, direktorka Fonda

 

  • Na žalost mi još uvek nemamo adekvatan podatak koliko novca na godišnjem nivou ode za projekte zaštite životne sredine. Neka procena je da se na godišnjem nivou u Srbiji izdvoji 0,25 odsto bruto društvenog proizvoda, na projekte zaštite životne sredine. Sa aspekta Fonda za zaštitu životne sredine, on se finansira od naknada koje se naplaćuju od zagađivača, a u našoj zemlji ima oko 150 najvećih zagađivača. Tu su i ekološke naknade za proizvode koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Kada su u pitanju lokalne samouprave očekujemo da se ovih dana objavi javni poziv za projekte sanacija deponija, izgradnje transfer stanica kao i za izradu projekata za tehničku dokumentaciju upravljanja otpadom. Pored ovih standardnih projekata mi smo počeli i kreditnu liniju sa Banca intesom, za najsiromašnije opštine. Opredelili smo se za grantove kako bi im omogućili da dođu do kvalitetnih vozila, za komunalnu infrastrukturu, kroz akciju Očistimo Srbiju. Upravljanje otpadom i otpadnim vodama biće prioritet Fonda u narednom periodu, uz razvijanje zelenog biznisa i reciklažne industrije – objašnjava Željka Jurakić, direktorka Fonda.

 

Pored promocije aktivnosti Arhus centra u Kragujevcu, na ovom skupu predstavljene su inicijative, programi i projekti iz oblasti zaštite životne sredine na teritoriji grada Kragujevca i regiona Šumadije i Pomoravlja, koji su nastali kao rezultat procesa strateškog planiranja razvoja teritorije.

  • Kragujevac će do kraja ove godine dobiti strategiju održivog razvoja, a ovim dokumentom će biti tretirana pitanja ekonomskog razvoja, zaštita životne sredine i socijalna politika grada. On je i prvi grad u Srbiji koji je dobio Arhus centar, pokrenut je i projekat formiranja Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Ono što su veliki problemi u gradu, a čime ćemo se baviti tokom naredne godine jeste i upravljanje otpadom – istakao je Srđan Matović član Gradskog veća za životnu sredinu, dodavši da je krenula izrada Lokalnog plana upravljanja otpadom za grad Kragujevac, kao i regionalni plan upravljanja otpadom. U narednim godinama biće puno aktivnosti vezanih za zaštitu Gružanskog jezera, konačno je Vlada republike Srbije usvojila odluku o izradi plana posebne namene akumulacije Gruža, koji će sadržati sve procedure za zaštitu ovog jezera. U delu aerozagaženja postavljena je merna stanica za kvalitet vazduha koja se nalazi u neposrednoj blizini Energetike. Puno problema je vezano za industrijsko zagađenje, predstoje aktivnosti na saniranju jalovišta rudnika azbesta u Stragarima, ali najveći posao u gradu je bio ekološko saniranje prostora u bivšoj Grupi Zastava – rekao je Srđan Matović, član Gradskog veća za životnu sredinu.

 

Projekat ”Imaš pravo – promocija aktivizma u zaštiti životne sredine na teritoriji Republike Srbije” je podrška promociji principa Arhuske konvencije koju je Srbija ratifikovala 2009. godine, što znači da je preuzela obavezu implementacije sva tri stuba konvencije koji povezuju životnu sredinu i ljudska prava. To je istovremeno prihvatanje načela da se održivi razvoj može postići samo kroz uključivanje svih zainteresovanih strana. Tom prilikom prezentovani su Modeli pravnih akata koji omogućavaju pristup informacijama o životnoj sredini, sistemsko učešće javnosti u donošenju odluka i pravo na pravnu zaštitu u lokalnim zajednicama.

 

 

You may also like...