Obeleženo Veliko spremanje Srbije u Kragujevcu

Uoči 5 juna Svetskog dana zaštite životne sredine, kragujevački osnovci i srednjoškolci, čišćenjem Šumarica, uključili su se u akciju ’’Veliko spremanje Srbije’’

Uoči 5 juna Svetskog dana zaštite životne sredine, kragujevački osnovci i srednjoškolci, čišćenjem Šumarica, uključili su se u akciju ’’Veliko spremanje Srbije’’

Velikim spremanjem Srbije, građani i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja obeležili su 5 jun, Svetski dan zaštite životne sredine. Akcija u Kragujevcu počela je jutros čišćenjem smeća ispred stambenih zgrada, škola, priobalja reka čime su građani dali svoj doprinos u rešavanju problema nagomilanog otpada.

[singlepic id=238 w=320 h=240 float=center]

Akcija Velikog spremanja Srbije u Kragujevcu je počela raspodelom rukavica i kesa namenjenih za odlaganje plastične [singlepic id=241 w=135 h=180 float=right]ambalaže, kao i ostalog otpada. U akciji su učestvovali svi građani koji su želeli da očiste okruženje u kome žive.

[singlepic id=249 w=150 h=150 float=center]

  • Planiramo da tokom ove godine nastavimo sa aktivnostima na čišćenju grada, skoro svakog vikenda, a aktivnosti će biti organizovane na nekoliko lokacija i one će se većinom odnositi na prostor Spomen parka Šumarice – istakao je Srđan Matović, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine. Od ministarstva smo dobili 2000 pari rukavica i 4000 kesa koje ćemo podeliti građanima tokom ove akcije – dodavši da u toku ove godine se planira da u akciju čišćenja budu uključena prigradska i seoska naselja. Važno nam je da smo u ovu akciju Velikog spremanja Srbije uključili volontere iz velikog broja ekoloških društava, institucije, javno komunalna preduzeća.

Čišćenju u Kragujevcu priključili su se zaposleni u Pro Kredit banci koji su prikupljali otpad na prostoru od Velikog parka do muzeja 21 oktobar, dok su radnici Telekoma Srbije u saradnji sa studentskim organizacijama uređivali lokaciju oko Pravnog i Ekonomskog fakulteta.

  • Danas mi svi zajedno sa svojim zaposlenima u 36 gradova širom Srbije, sa preko 800 zaposlenih pridružili akciji i [singlepic id=258 w=150 h=113 float=right]pomogli u čišćenju parkova, šetališta, priobalja jednom rečju u sredinama u kojima poslujemo – ističe Vladimir Čapričić, regionalni direktor ’’Pro Kredit’’ banke. Mi želimo da damo primer drugima kako treba čuvati životnu sredinu, a ovo je samo jedna od akcija koju će naša banka sprovesti u ovoj godini – dodaje on.

Ribolovačko društvo Magma uklanjalo je otpad na Gružanskom jezeru, gde je organizovano takmičenje za najmlađe ljubitelje ribolova, a akciju čišćenja jezera izveli su i zaposleni u gradskom Vodovodu. Akciiju su danas podržali i članovi Demokratske stranke, koji su radili na čišćenju više lokacija u prigradskim naseljima. Tradicionalno na Svetski dan zaštite životne sredine u Politehničkoj školi otvorena je izložba fotografija, a članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj imali su svoje prezentacije na temu zaštite životne sredine. Oni su svojim vršnjacima uputili ekološke poruke.Inače projekat vršnjačke edukacije finansijski je podržala ambasada Republike Finske. 

 

[nextgen_cooliris id=26] 

 

  • Naš Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj priključio se ovoj akciji tako što su naši članovi organizovali radionice za učenike iz osnovnih škola , a nakon predavanja o deponijama u našem gradu i zagađenju vazduha – prema rečima, Tijane Vulović člana Centra, svojim crtežima učenici su pokazali kako doživljavaju zaštitu životne sredine uz obavezne ekološke poruke.

Veliki školski čas čišćenja

Uoči 5 juna Svetskog dana zaštite životne sredine, kragujevački osnovci i srednjoškolci, čišćenjem Šumarica, uključili su se u akciju ’’Veliko spremanje Srbije’’. Učešće je uzelo 16 osnovnih i 8 srednjih škola sa teritorije grada Kragujevca, a učenici su prikupljali PET ambalažu i krupan otpad.

Građani su se danas potrudili da uklone što više smeća kako sa javnih površina, tako iz prostorija u kojima žive i rade. Zbog toga bi svi oni koji su skloni da otpad bacaju gde god stignu trebalo da promene svoje ponašanje i učine nešto za svoje okruženje. Plan je da se ovakve aktivnosti nastave tokom cele godine kako bi grad učinili što lepšim i čistijim.

Institut za javno zdravlje Kragujevac, obeležio je 5 jun Svetski dan čovekove okoline, ove godine pod sloganom ’’Biodiverzitet – mnogo vrsta – jedna planeta – jedna budućnost’’.

[singlepic id=236 w=200 h=267 float=right] 

 

Institut za javno zdravlje Kragujevac je jedina preventivna ustanova u Šumadijskom okrugu koja redovno, duže od 30 godina, vrši kontrolu svih činilaca čovekove okoline, vazduha, zemljišta, vode za piće, otpadnih voda, buke i polena u saradnji sa lokalnom samoupravom. Prema poslednjim analizama Instituta voda za piće koju distribuira JKP Vodovod i kanalizacija Kragujevac, na teritoriji grada je u granicama normale. Analiza voda sa 10 javnih česmi na teritoriji grada pokazala je da je jedino ispravna voda sa javne česme u okviru manastira Divostin. Aerozagađenje na teritoriji grada Kragujevca koje se meri svakog meseca na više gradskih punktova je ispod graničnih vrednosti. Posebno je buka povećana na raskrsnicama.

Institut za javno zdravlje Kragujevac apeluje na sugrađane da vode računa o svom okruženju. Svako od nas može mnogo da pomogne, jer ono što je za nas mala pomoć, za prirodu je velika.

[nggallery id=25]

You may also like...