Vojni avion u Gružanskom jezeru

Zbog kvara na mehanizmu za uvlačenje točkova, avion “orao” Vojske Srbije srušio se u Gružansko jezero, kod Kragujevca.voda-jezera-gruza Zbog male količine goriva, pilot se odlučio da odleti do jezera i nad njim napusti avion, kako bi izbegao eventualnu štetu i žrtve na zemlji. Institut za javno zdravlje i kragujevački Vodovod posle pada vojnog aviona u akumulaciju Gruža, mere ispravnost vode na tom mestu kao i na drugim uobičajenim mernim mestima na svaka dva sata.

  • Od momenta kada se desio akcident stručne ekipe Vodovoda i Instituta za javno zdravlje, vrše ispitivanja na mestu gde se srušio avion i na vodozahvatu – ističe Obren Ćetković direktor kragujevačkog Vodovoda. Za sada nema ni u naznakama da je došlo do pogoršanja kvaliteta sirove vode, a i ako bi se kerozin izlio – prema njegovim rečima on bi se našao na površini vode, a vodozahvat iz akumulacije nalazi se na dubini i do 20 metara.

Iz kragujevačkog Vodovoda kažu da mesta za brigu građana u vezi ispravnosti vode za piće nema, jer je za sada bakteriološki i hemijski ispravna za piće. Uzorci sa mesta pada i dalje će se kontrolisati na svaka dva sata.

Avion koji se srušio u Gružansko jezero, iz koga se vodom snabdeva područje Centralna Srbija, ne zna se da li će i kada biti izvađen iz jezera. Prema saznanjima direktora Vodovoda, prilikom pada avion je imao oko 150 litara kerozina u rezervoarima.

You may also like...