Deveti ”Bobini dani” u Rogojevcu

Tradicionalni izviđački susreti pod nazivom ’’Deveti Bobini dani’’, koji su trajali od 26 do 28 avgusta u selu Rogojevac kod Kragujevca, okupili su izviđače iz Lazarevca, Šapca, Majura, Kruševca, Niša, Mladenovca, Požarevca, Jagodine, Smederevske Palanke, Beograda, Bijeljine i Kozarske Dubice. Na ovom izviđačkom višeboju, u kategoriji mlađi i stariji, izviđači su se ogledali u višebojskim disciplinama, signalizaciji, šatorizaciji, vezivanju čvorova, praktičnom testu iz prve pomoći, prolazu kroz minsko polje i drugim tradicionalnim izviđačkim veštinama.

  • Došlo je oko 80 učesnika iz desetak gradova Srbije, takmičile su se petočlane mešovite ekipe, pa je tako 10 takmičarskih ekipa odmeravalo veštine u orijentaciji i višeboju. Ovaj izvidjačko orijentacioni višeboj, bazirao se na kretanju prema topografskim kartama, mlađi su prelazili stazu dužine od 8 kilometara dok stariji 12. Prošlogodišnji pobednici, ekipa Bijeljine ove godine nije učestvovala, ali su njihovi predstavnici prisustvovali ovom izvidjačkom susretu kako bi predali pobednički pehar ekipi Kruševca koja je ove godine osvojila ovo prestižno priznanje – istakao je Ljubiša Radulović, starešina odreda izviđača Bogoljuba Bobe Popovića.

 

 

 

 

 

Akcija se organizuje u znak sećanja na Kragujevčanina Bogoljuba Popovića Bobu, osnivača prve izviđačke čete u gradu na Lepenici, poznate po imenu “Vihor”, koji je preminuo 1964. godine.

  • Daleke 1960. godine, Boba Popović je u Kragujevcu, s još petnaestak svojih drugara, osnovao prvu četu izviđača pod nazivom “Vihor”. Iz te čete izrastao je i kragujevački odred koji je kroz decenije svog rada osvajao najviša priznanja, među kojima i zvanje Partizanskog odreda- objašnjava Radulović.


 

Proglašenje pobednika održano je 28 avgusta, kada su podeljene brojne zahvalnice i pehari. Pobednički pehar pripao je ekipi iz Kruševca, drugo mesto osvojila je ekipa iz Beograda, a treće mesto pripalo je ekipi Nakov nadomak Kikinde.

[nggallery id=50]

 

You may also like...