Nastavlja se sa kopanjem arterskih bunara

Iz Agrarnog budžeta grada Kragujevca za kopanje arterskih bunara u selima, u ovoj godini biće izdvojeno 52 miliona dinara. Projektom rešavanja vodosnabdevanja planirano je da bude urađeno oko 30 novih seoskih bunara.

Projektom rešavanja vodosnabdevanja, u ovoj godini planirano je da onim selima koja imaju problem sa nestašicom vode, pomognu da do nje dođu. Reč je o selima u kojima do sada nije urađen nijedan bunar kao što su Gornja Sabanta, Velike Pčelice, Adžine Livade, Ramaća, Kamenica, a radovi će se izvoditi po podnošenju zahteva Saveta mesnih kancelarija.

Snezana Živanović Katić

Snežana Živanović Katić

  • Do sada je iz Agrarnog budžeta izdvojeno 70 miliona dinara za rešavanje vodosnabdevanja u selima koja nemaju dovoljne količine vode. U rad su pušteni prošle godine i vodovodi u Lužnicama, Drači, a trenutno se izvode radovi u Šljivovcu, Resniku, Poskuricama pa će, prema rečima pomoćnika gradonačelnika za oblast poljoprivrede Snežane Živanović – Katić, i u 2010. godini ovo biti prioritet jer će polovina Agrarnog budžeta odlaziti za radove na iskopavanju bunara. Za već iskopane bunare gde ne postoji projektna dokumentacija biće urađeni rezervoari, pumpe, a drugi deo sredstava je planiran za kopanje novih bunara – dodaje ona.

Kragujevac na ovaj način od 2008 godine sistematski rešava problem vodosnabdevanja na seoskom području. Do danas u kragujevačkim selima iskopano je 43 bunara, a meštani su sami finansirali vodovodnu mrežu do svojih kuća. Kompletna projektna dokumentacija urađena je za 27 bunara, obezbeđeno 11 rezervoara i kupljeno 17 samopotapajućih pumpi. Dinamika puštanja u rad preostalih bunara, gde je posao priveden kraju, zavisi od meštana, tačnije od brzine kojom realizuju svoje obaveze.

You may also like...