NeighborHub je pobednik Solarnog desetoboja 2017.

 

US Department of Energi Solar Decathlon je akademsko takmičenje za 10 učesnika gde su izazvani studentski timovi da dizajniraju i grade energetski efikasne i solarne kuće u punoj veličini.

Pobednički tim je morao da uspešno kombinuje izuzetan dizajn, pametno korišćenje energije i strategiju za vodu sa inovacijom i tržišnim potencijalom. Takmičenje je za javnost održano od 5. do 9. i od 12. do 15. oktobra 2017. Godine, na 61-voj stanici Peña u blizini Denvera, međunarodnom aerodromu u Koloradu. Događaj je takođe sadržao održivu izložbu, profesionalne i potrošačke edukativne radionice, srednjoškolske edukativne događaje i zajednicu festivala u Denveru.

neighborhub header

Cilj takmičenja Solar Decathlon je promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije putem solarne energije. Timovi koji su učestvovali na takmičenju morali su da izgrade kuću koja radi na bazi sunca kao njegovim glavnim izvorima energije. Ali takmičenje nije samo solarna energija. US Department of Energi Solar Decathlon je intenzivan kurs učenja za takmičare i posetioce. Događaj je živa demonstracija najnovijih tehnologija i materijala u energetski efikasnom dizajnu, tehnologijama čiste energije, rešenjima za pametne kuće, merama za očuvanje vode, električnim vozilima i održivim zgradama.

Prvobitno takmičenje je održano u Vašingtonu 2002. godine, Solar Decathlon se proširio u Afriku, Kinu, Evropu, Latinsku Ameriku i na Bliski istok da bi uključio više od 200 timova i 35.000 akademskih učesnika širom svijeta.

Solar Decathlon pruža jedinstveno praktično iskustvo i obuku studentima koji se pripremaju za ulazak u kreatore čiste energije i obrazovanje o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti za posetioce.

Švajcarski tim NeighborHub je odabran za izložbu u 2017. i sastoji se od učesnika Fakulteta Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), Frajburške škole za inženjeristvo i arhitekturu (HEIA-FR), Ženevske škole za umetnost i dizajn (HEAD) i Univerziteta u Frajburgu (UNIFR). U jesen 2017. godine, tim je predstavio svoj prototip u Denveru, Kolorado, gde je prezentovao dizajn stručnom žiriu i široj javnosti.

Prošle nedelje, jedanaest timova studenata iz čitavog sveta su dizajnirali, sagradili i predstavili futurističke kuće na solarnom desetoboju. Iako je izazov bio jedinstven, to nije bilo jednostavno: stvoriti super-efikasnu zgradu na bazi Suncua koja integriše zelene građevinske tehnologije u svoj dizajn. Dobitnici ove nagrade su ekipa NeighborHub iz Švajcarske!

Investors

Nakon takmičenja, prototip solarne energije će se vratiti u Frajburg gde će moći da se koristi u ovom gradu. Ovaj pilot program je dizajniran da se testira u stvarnom kontekstu.

Izvori: Swiss Living ChallengeInhabitat

You may also like...