Potencijali opština Batočina i Rekovac

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja kroz projekat Održivi gradovi Šumadije i Pomoravlja, predstavićemo vam opštine Batočina i Rekovac.

Opština Batočina se nalazi u šumadijskom okrugu ima 11 mesnih zajednica, a svoje unapređenje planira kroz razvojne prioritete kao što su ekonomski, razvoj ljudskih resursa, životne sredine i infrastrukture. Strategijom održivog razvoja obuhvaćen je 191 projekat iz različitih oblasti.

Gradski trg u Batočini

Zdravko Mladenović, predsednik Opštine Batočina

  • Strategija održivog razvoja usvojena je početkom 2017 godine, za period od 2017 do 2022 godine i sadrži 191 projekat iz šest oblasti. To su poljoprivreda, kultura i turizam, obrazovanje i sport, zdravstvo i socijalna zaštita, infrastruktura i zaštita životne sredine i ekonomija. Na teritoriji opštine posluje nekoliko privatnih preduzeća, a izdvojio bih slovenačko preduzeće Grah automotive, tu su domaći privrednici Polipak, Minelu, i italijanska firma Srbotehnik. Poljoprivreda je glavna privredna grana, tako smo prošle godine uplatili tri puta više novca za subvencije nego što je to bilo ranije. Turizam je u povoju, negujemo narodno stvaralaštvo i to je nešto sa čime se može opština Bačina da predstavi – rekao je Zdravko Mladenović, predsednik Opštine Batočina.

Opština Batočina ima dosta realizovanih projekata. Veliku pomoć imaju od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije uz čiju pomoć će pokušati da reše problem vodosnabdevanja.

  • U toku su ispitivanja na vodoizvorištima, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima će pomoći sa 30 miliona dinara, kako bi započeli prvu fazu rešavanja vodosnabdevanja opštine Batočina. Osim toga radićemo i rekonstrukciju mosta u centru Batočine, a osnovne škole u Brzanu i Badnjevcu biće rekonstruisane. Ostala je da se uradi srednja škola, koja je najvećim delom pokrivena. Podelili smo 125 košnica mladim poljoprivrednicima, kako bi započeli pčelarsku proizvodnju. Radimo na revitalizaciji atarskih puteva. Započeta je zamena javne rasvete, štedljivim sijalicama, koja je urađena u Batočini i selu Brzan, u 2017 izdvojena su sredstva i za druga sela, a u naredne tri godine pokrićemo i čitavu teritoriju opštine Batočina – rekao je Zdravko Mladenović, predsednik Opštine Batočina.

Kada je reč o obnovljivim izvorima energije u ovoj opštini planiraju da u njihovu toplanu postave kotao na biomasu. U njihovom okruženju nalazi se i solarno postrojenje, koje sakuplja i skladišti sunčevu energiju koja cele zime može da se koristi.

Prva solarna toplana u Srbiji dr Petrovića u Badnjevcu

Prof. dr Vladan Petrović, istraživač alternativne eneregije

  • S obzirom da ceo svet prelazi na alternativne izvore energije, ni jedan nije postao stabilan energetski resurs, pa je to za mene bio izazov, kako da akumuliram takvu energiju. Napravio sam koncentrator solarne energije na visokim temperaturama. Danas imamo akumulator toplote koji može da da 450 kw/h po kubiku. Sada razmišljam da započnem proces proizvodnje hemijske energije, da se akumulirana solarna energija pretvori u hemijsku, tačnije u naftu – istakao je prof. dr Vladan Petrović, istraživač alternativne eneregije.
U srcu Šumadije oivičen Juhorom i Gledićkim planinama nalazi se jedan od najpitomijih delova Centralne srbije. Očuvana zdrava prirodna sredina, tradicionalne vrednosti i zdrava hrana preporuka su za one koji žele da posete opštinu Rekovac.

Strateška dokumenta ove opštine temelje se na Strategiji održivog razvoja i najznačajniji strateški priorirtet je razvoj poljoprivrede.

Dejan Mihajlović, služba za lokalni i ekonomski razvoj

  • Strategija održivog razvoja opštine Rekovac je urađena za period od 2015. do 2020. godine, kao i strategija turizma. To je planski dokument koji sadrži informacije o samoj opštini. Ove godine aplicirali smo za rekonstrukciju igrališta za male sportove, srednje poljoprivredne veterinarske škole. Projekat asfaltiranja deonice puta u selu Tečić, u dužini od 1300 metara, u vrednosti od 9 miliona dinara, biće realizovan početkom 2018. godine. Kancelarija za mlade je u 2017. godini realizovala nekoliko projekata kao što su ulični šah, zelena učionica i golovi na otvorenom – objašnjava Dejan Mihajlović, služba za lokalni i ekonomski razvoj.

Opština Rekovac kada je reč o životnoj sredini nema značajnog zagađenja, a razlog za to je nedovoljna industrijska i ekonomska razvijenost. Ova opština,koja ima skromne privredne aktivnosti i odsustvo industrijskih objekata, svoj razvoj bazira pre svega na poljoprivredi.

Katarina Stojković, ekološki inspektor

  • Toplana u opštini Rekovac ima kotao na biomasu, a na nju su priključene sve javne ustanove. Kada je reč o životnoj sredini nema velikih zagađivača pošto je ovo nerazvijena opština. Radimo na edukaciji građana. Kada je reč o prikupljanju komunalnog otpada imamo 260 kontejnera i time je pokriveno 80 odsto teritorije opštine, što je ipak nedovoljno. Deponija se nalazi na udaljenosti od 3 kilometra od Rekovca, radi se o jednoj nesanitarnoj deponiji, koja se koristi već 30 godina. Potrebno je da se što pre zatvori jer nema gde da se više deponuje otpad na njoj. Zato smo sa Gradom Kragujevcem ušli u projekat izgradnje regionalne deponije. Imamo izgrađen sistem za prečišćavanje pijaće vode, koji još uvek ne radi. Kada je reč o sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, on nije u funkciji, ali se nadamo da će u dogledno vreme da profunkcioniše – objašnjava Katarina Stojković, ekološki inspektor.

Levač je poznat kao kraj prepun čistih izvora, reka, klisura, lekovitog bilja, divljači, a čuven je i po etnografskim znamenitostima, narodnoj arhitekturi, živom folkloru, samoukim slikarima.

Katarina Avramović, direktor Kulturnog centra opštine Rekovac

  • Naša opština pored poljoprivrede nastoji da razvije turizam. Levač je poznat po svom saboru ‘’Prođoh Levač, prođoh Šumadiju’’,a kroz brojne sabore nastojimo da očuvamo narodnu tradiciju, kulturu i običaje. Prepoznatljivi smo i po velikom broju vinarija. Radimo na razvijanju verskog turizma, manastir po kome smo prepoznatljivi je Kalenić, tu je Preradovac, Manastirak u Velikoj Kruševici i Raletinac – rekla je Katarina Avramović, direktor Kulturnog centra opštine Rekovac.

Regionalna agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je Lider princip prepoznala kao izuzetan mehanizam za podršku ruralnom razvoju. Formirana je prva lokalna akciona grupa i to Lag Levač. Kasnije se prešlo na osnivanje Lag Resava i ona su danas aktivna.

Jasminka Luković Jagličić, savetnik direktora regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

  • Zašto je Lider princip važan i po čemu se planiranje na nivou lokalne akcione grupe razlikuje od neke druge vrste planiranja na lokalnom nivou. Ovde se radi o manjim lokalitetima, koherentnim teritorijama, gde su ljudi prirodno usmereni jedni na druge i međusobno sarađuju. Mi takve primere imamo u Levču. Gornja Sabanta, Velike Pčelice, Dulene pripadaju katastarski gradu Kragujevcu, ali su orijentisani ka Rekovcu, i ako ih pitate odakle su, većina će reći da su Levčani i tu svoj identitet prepoznaju – istakla je Jasminka Luković Jagličić, savetnik direktora regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.

Lokalne akcione grupe neznaju za administrativne podele, pre svega gledaju se resursi sa kojima teritorija raspolaže, a to su pre svega prirodno kulturno nasleđe, ruralna i tradicionalna ekonomija, stari i umetnički zanati. Sve to na jednoj teritoriji, treba da poveže lokalno stanovništvo.

You may also like...