OBELEŽEN SVETSKI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Novinarima RTS-a, TV Lav Užice i RT Vojvodina uručene vredne nagrade za najbolje priloge u domenu energetske efikasnosti. CEDEF proglašen laureatom za značajan doprinos misiji unapređenja svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji.

Zgrade u Srbiji imaju lošu ili nikakvu izolaciju, kao i neefikasno grejanje, pokazuju poslednja istraživanja i studije. Najviše energije se troši na zagrevanje prostorija i tom prilikom mnogo energije se gubi preko zidova, krovova, kroz zemlju, kroz prozore i vrata. Zbog toga su domaćinstva i pojedinci ključni u ostvarivanju energetske efikasnosti u ovom domenu, naglašeno je na skupu koji je CEDEF u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost Republike Srbije i pod pokroviteljstvom kompanije Ceresit organizovao povodom 5. marta – Svetskog dana energetske efikasnosti.

Zgrade u Srbiji imaju lošu ili nikakvu izolaciju, kao i neefikasno grejanje, pokazuju poslednja istraživanja i studije. Najviše energije se troši na zagrevanje prostorija i tom prilikom mnogo energije se gubi preko zidova, krovova, kroz zemlju, kroz prozore i vrata. Novinarima RTS-a, TV Lav Užice i RT Vojvodina uručene vredne nagrade za najbolje priloge u domenu energetske efikasnosti. CEDEF proglašen laureatom za značajan doprinos misiji unapređenja svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji.
Tom plilikom, Jovan Šarenac, direktor kompanije Ceresit je uručio nagrade pobednicima nagradnog novinarskog konkursa na temu “Izolacija u zgradarstvu i energetska efikasnost”. Prvoplasirana novinarka, Slavica Gligorović, predstavnica Radio televizije Srbije za medijski prilog “Lepe kuće Srbije” koji je odneo najviše glasova stručnog žirija, osvojila je putovanje Dizeldorf i posetu predstavništvu kompanije Ceresit u tom gradu. Drugu i treću nagradu osvojili su Biljana Kuzmanović, TV Lav Užice s prilogom „Prva u Užicu“ i Marko Jakovljev sa Radio televizije Vojvodina za prilog „Energetski doktori za energetsku efikasnost“ i od strane CEDEF-a nagrađeni vrednim poklon vaučerima.
Međutim, ovde nagradama nije bio kraj. Agencija za energetsku efikasnost dodelila je Centralno-evropskom forumu za razvoj CEDEFu specijalno priznanje za značajan doprinos misiji unapređenja svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji, prepoznajući CEDEFov višegodišnji angažman u ovoj važnoj oblasti.
Da se u poslednjih godina u Srbiji tema energetske efikasnosti sve više pojavljuje u javnosti, kako stručnoj, tako i široj, govorio je mr Bojan Kovačić, ispred Agencije za energetsku efikasnost.

  • Iako pri tome, ponekad, ima nerazumevanja, uočljiva je zainteresovanost različitih društvenih struktura za mnoge aspekte energetske efikasnosti. Uloga države je da usmerava opšte napore, stvarajući pretpostavke za aktivnosti svih partnera od interesa na ovom polju. U tom smislu treba sagledati različite elemente za unapređenje energetske efikasnosti u Srbiji, od kojih je promovisanje i podizanje svesti jedan od najvažnijih. Tim povodom Agencija za energetsku efikasnost dodeljuje Centralno evropskom forumu za razvoj specijalno priznanje za značajan doprinos misiji unapređenja svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji-, objasnio je Kovačić.

Time je CEDEF postao četvrti laureat ovog prestižnog priznanja.
Jovan Šarenac, direktor kompanije Ceresit podsetio je da je ove zime potreba za uštedom energije bila veća nego ranijih godina, i samim tim je svest građana o ovom pitanju bila viša nego ikada.

  • Uz sistem Ceresit fasada uštede energije su i do 40%, te se investicija isplati već u periodu od 3-7 godina. Uz dugogodišnje partnerstvo są CEDEFom, želja nam je da ljudi postanu svesniji značaja termoizolacionih sistema i ušteda koje se na taj način postižu– istakao je Šarenac.

Aktivna primena energetske efikasnosti je od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva i da ujedno obeleži UN godinu “Održiva energija za sve – istakla je  Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF.Prvoplasirana novinarka, Slavica Gligorović, predstavnica Radio televizije Srbije za medijski prilog “Lepe kuće Srbije” koji je odneo najviše glasova stručnog žirija, osvojila je putovanje Dizeldorf i posetu predstavništvu kompanije Ceresit u tom gradu

Ceresit, kao brend kompanije Henkel, već dugi niz godina kroz Ceretherm sistem proizvode nudi rešenja za uštedu energije, i to je ujedno jedini termoizolacioni sistem na tržištu koji nudi 25 godina dugotrajnosti.

  • Veliko mi je zadovoljstvo što imam čast da u ime CEDEFa primim specijalno priznanje od strane Agencija za energetsku efikasnost Republike Srbije za CEDEFov doprinos misiji unapređenja svesti o značaju energetske efikasnosti u Srbiji. Privilegija je biti četvrti laureat ovog prestižnog priznanja i time se svrstati rame uz rame sa opštinom Varvarin, Društvom termičara Srbije i Radio Beogradom. I ovog puta moram istaći da je racionalna upotreba energije jedino održivo rešenje. Zato je CEDEF 5. marta na Svetski dan energetske efikasnosti još jednom želeo da podseti javnost da je aktivna primena energetske efikasnosti od vitalnog značaja za ekonomsku i energetsku stabilnost države i društva i da ujedno obeleži UN godinu “Održiva energija za sve – istakla je Jovanka Arsić-Karišić, predsednik UO CEDEF.

Konferencija je pored promovisanja značaja energetske efikasnosti, imala za cilj da pokaže posvećenost u sprovođenju mera održanja energetske efikasnosti u kontinuitetu od strane društveno odgovornih institucija, organizacija i ostalih subjekata društva.

You may also like...