Od Sunca do interneta

Niš je dobio prvi park sa solarnim panelima. „EkoPark“ posetiocima omogućava da napune bateriju na laptop računaru i besplatno pristupe internetuZahvaljujući studentskom projektu „EkoPark – spoj prirode i tehnologije“, koji je dobitnik stipendije kompanije Filip Moris, Niš je dobio prvi park sa solarnim panelima. „EkoPark“ posetiocima omogućava da napune bateriju na laptop računaru i besplatno pristupe internetu, a sve uz pomoć električne energije dobijene iz sunca.

„EkoPark“ je postavljen u najvećem gradskom parku „Čair“ u blizini istoimene hale. U središtu se nalazi „eko-drvo“ sa solarnim panelima, koje sakuplja Sunčevu energiju i pretvara je u električnu. Posetiocima „EkoParka“ omogućeno je da dok borave u prirodi napune svoje laptopove, kao i da koriste bežični internet, a sve to upotrebom energije proizvedene na prirodan način – iz solarnog izvora. „Eko-drvo“, kao i korišćenje štedljivih sijalica za osvetljavanje, „EkoPark“ čine praktičnim demonstratorom primenljivosti i dobrih strana korišćenja obnovljivih izvora energije.

  • Kroz podršku talentovanim studentima iz Niša i njihovim dobrim projektnim idejama Filip Moris je od 2004. pomogao sprovođenje 70 studentskih projekata od kojih je svaki na svoj način doprineo unapređenju i modernizaciji uslova života u našem gradu. Drago nam je da Niš ima talentovane i vredne mlade ljude koji svojim idejama čine Niš još boljim mestom za život. Filip Moris već osam godina podržava program PECD, kojim pomaže da upravo ovakvi ljudi i nakon studija ostanu u svom gradu – rekla je Jelena Preradović-Stevanović, saradnica za odnose sa zajednicom kompanije Filip Moris.

Spajanjem obnovljivih izvora energije i novih tehnologija nastao je „EkoPark“ kao rezultat rada studentskog tima „EkoNekt“, koji čine studenti Elektronskog fakulteta u Nišu. Projekat je realizovan u okviru programa „Partnerstvo za obrazovanje i razvoj zajednice“ (PECD program) pod pokroviteljstvom kompanije Filip Moris u Srbiji. „EkoPark“ je podržala GO Medijana Niš koja je pružala punu podršku realizaciji ideje, dala arhitektonsko rešenje i obezbedila mobilijar za park. Partner na projektu je i Sportski centar „Čair“, koji je ustupio link za internet, prostor za opremu, kao i praćenje kamere „EkoParka“ na video nadzoru Sportske hale.

Studentski projekat „EkoPark - spoj prirode i tehnologije“ omogućio je dostupnost bežičnog interneta kako u Hali, tako i na teritoriji parka Čair,BESPLATAN BEŽIČNI INTERNET U ČAIRU
Studentski projekat „EkoPark – spoj prirode i tehnologije“ omogućio je dostupnost bežičnog interneta kako u Hali, tako i na teritoriji parka Čair, odnosno i van prostora samog „EkoParka“. Tako je svim posetiocima najveće gradske zelene površine omogućeno je besplatno korišćenje bežičnog interneta „EkoNekt hotspot“ i pristup portalu „EkoNekt“ (www.ekonekt.rs), bilo da koriste prenosive računare ili mobilne telefone.

[nggallery id=63]

You may also like...