Eko festival za NAJmaskotu Čistunka

Misliš da je smeće nešto što ne vredi

U okviru projekta Eko regioni Banat i Šumadija u ovoj godini realizovana su tri ekološka festivala. Najbolje ekološke skulpture napravljene od reciklažnog materijala, bile su nagradjene na eko festivalima koji su bili organizovani u Kikindi i Batočini. Finalni eko festival bio je u opštini Topola gde su izabrani najbolji radovi, i na kome su eko porukama obeležili i Svetski dan zaštite životne sredine.

  • Cilj ovog projekta bio je ekološka edukacija stanovništva u 27 opština, koje se nalaze u regionima Banat i Šumadija odnosno u regionima gde ALEKSANDRA SIMIĆ, Menadžer cetralnih funkcija u A. S. A. – kompanijikompanija A.S.A. posluje i već poseduje regionalne centre za upravljanje otpadom. Povod za organizaciju ekoloških festivala bio je objavljivanje konkursa za izradu najbolje eko skulpture gde su đaci iz osnovnih škola i deca iz predškolskih ustanova mogli da šalju svoje radove. Projekat se ovim ekološkim festivalima ne završava, a ono što nam predstoji jesu edukacija, jer će sama kompanija A.S.A svoje radnike kroz neke radionice obučiti i predočiti njihovu ulogu kada je reč o zaštiti životne sredine i aktivnostima koje kompanija u tome ima – ističe Aleksandra Simić menadžer centralnih funkcija u A.S.A kompaniji

mlada publika u Batocini

Obeležavajući Svetski dan zaštite biodiverziteta, održan je drugi regionalni Eko festival u Batočini i to za region Šumadije. Na edukativan način najmlađim sugrađanima Batočine pojašnjena je neophodnost zaštite životne sredine i upravljanje otpadom. Edukativnom i zabavnom programu priključili su se najmlađi iz Batočine i to iz osnovne škole Sveti Sava, srednje škole Nikola Tesla, kao i za deca iz predškolskih ustanova Naša mladost i Poletarac. Oni su uz pomoć prijatelja Čistunka uveseljavali publiku.

  • Učestvovalo je preko 15 opština sa teritorije Šumadijskog regiona, a stiglo je radova sa više od 20 opština. Cilj današnjeg okupljanja je izbor za ANA BABIĆ, asistent u kompaniji A .S. A.najmaskotu Čistunka. Konkurs za ekološku najmaskotu napravljenu od reciklažnog materijala, prethodnica je festivala, dok su na samom festivalu proglašeni pobednici i dodeljene prve tri nagrade. Treće mesto dele Osnovne škole ”Svetozar Marković” iz Lapova i ”Jovan Šerbanović” iz Krepoljina, dok drugo mesto osvojile su predškolske ustanove ”Sunce” iz Gornjeg Milanovca i ”Naša radost” iz Rače. Prvo mesto osvojila je Osnovna škola ”Stanislav Sremčević” – kaže Ana Babić, asistent u kompaniji A.S.A.

Na pozornici su se smenjivali najpopularniji dečji pesnici, glumci i pevači, koji su se rado priključili ovoj akciji.

  • Ono što je maksima zadovoljstva je kada vidite more škola i učenika koji su angažovani oko A.S.A Čistinuka festivala. Vrlo je važno voditi računa kako o svojoj mentalnoj higijeni tako i o svojoj ličnoj higijeni. Ovo nije festival koji dovodi samo poznata TODE NIKOLETIĆmuzička i književna imena već se on pre svega oslanja primarno na talenat dece i njihovu darovitost. Kao što ste i sami mogli da vidite, njihove skulpture koje su pravili od uslovno rečeno nekulture, od otpadnog materijala, je nešto što je impresivno i kreativno. To je bio motiv da i ostala deca rade i shvate da sve ima svoje vrednosti i ništa ne sme da se zove smeće – rekao je Tode Nikoletić jedan od organizatora ovog festivala.

Sara Jovanović u Topoli

Finalni eko festival bio je u opštini Topola gde su izabrani najbolji radovi, i na kome su eko porukama obeležili i Svetski dan zaštite životne sredine. Na ovom festivalu organizovane su i ekološke radionice za decu predškolskog uzrasta, i iz osnovnih škola, a i za lokalne samouprave koje su držali eko treneri. Na konkursu za najmaskotu Čistunka dobitnici eko grand pri nagrade su Osnovne škole ”Jovan Popović” iz Kikinde i ”Živko Tomić” iz Donje Šatornje. Eko festivali organizovani su u okviru projekta Eko regioni Srbije, Banat i Šumadija koji kompanija A.S.A realizuje kroz svoj edukativni program Čistunko, a uz pomoć Austrijske agencije za razvoj ADA, i to u 27 opština.

Učesnici i organizatori  festivala Čistunko

You may also like...