Otpadne vode iz novosadske termoelektrane

Otpadne vode kanalizacije iz Termoelektrane u Novom Sadu curile u zemljište.

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrdila je da su zaposleni Vodoprivrednog preduzeća Šajkaška iz Novog Sada 10. juna, tokom izvođenja građevinskih radova pored waste-waterTermoelektrane u tom gradu, otkrili da je otpadna voda odvodne cevi kanalizacije iz Termoelektrane curila u okolno zemljište. To zemljište nalazi se na vodozahvatnom području za Novi Sad.

Zaposleni preduzeća Šajkaška tvrde da su nakon iskopavanja stotinak metara dugog, 2,5 do tri metara širokog i 70 santimetara dubokog kanala za odvođenje kišne kanalizacije, došli do odvodne cevi koja je već bila probušena, kao i da je otpadna voda curila u kanal. Sa druge strane, nadležni iz Termoelektrane tvrde da su radnici Šajkaša oštetili pomenutu cev.

Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da je voda u kanalu bila potpuno prekrivena emulzijom mineralnih ulja intenzivno crne boje.

Akcident je nezvanično prijavljen Republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine, a ispektor je odmah po prijavi izašao na teren. Na licu mesta već su bili istražni sudija, tužilac, policija, vatrogasci, predstavnici vodovoda, Termoelektrane i Zavoda za javno zdravlje.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine naložio je mere sanacije zemljišta, kako ne bi došlo do daljeg zagađenja okolnog zemljišta, podzemnih i nadzemnih voda. Takođe, naloženo je da o merama sanacije mora biti obavešteno Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Protiv odgovornih će biti podnete prijave.

You may also like...