Potrošnja električne energije premašuje sve granice

Elektroprivreda Srbije apeluje na građane da racionalno troše električnu energiju

U poslednjih nekoliko dana, zbog veoma niskih temperatura, potrošnja električne energije u Srbiji, na teritoriji koju snabdeva „Elektroprivreda Srbije“, iz dana u dan je sve veća, pa je tako u toku jučerašnjeg dana dostignut apsolutni rekord od 162 miliona kilovat-sati, dok je na području bez Kosova i Metohije zabeležena potrošnja od 140,2 miliona kilovat-sati električne energije. Jučerašnji uvoz iznosio je 14,04 miliona kilovat-sati, što predstavlja tačno 10 odsto potrošnje na delu Srbije bez Kosova i Metohije.

Pored svih napora da se održi stabilnost snabdevanja, usled prognoza da će se rekordno niske temperature zadržati i u narednom periodu, „Elektroprivreda Srbije“ apeluje na građane da racionalno troše električnu energiju.

  • Potrošnja električne energije iz dana u dan premašuje rekorde. Juče su postignuti novi rekordi u potrošnji, što znači da dosadašnje mere koje se primenjuju sa ciljem smanjenja potrošnje energenata nisu dale konkretne rezultate. Svi raspoloživi proizvodni kapaciteti su na mreži, ali zbog neizvesnosti dužine trajanja ledenog talasa nije moguće dati nikakve garancije. Ono što se čini i što se može garantovati jeste to da se ulažu maksimalni i vanredni napori kako bi se što duže održalo uredno snabdevanje električnom energijom – kaže Zoran Manasijević, pomoćnik generalnog direktora EPS-a za tehnički sistem.

Veoma niske temperature, snežne padavine i opterećenja na mreži dovode do brojnih kvarova opreme, otežanog rada ljudi na terenu, velikih poteškoća u iskopu i dopremanju uglja sa kopova u termoelektrane itd. Više hiljada radnika EPS-a je neprekidno angažovano na održavanju proizvodnje i distribucije energije i otklanjanju kvarova u najkraćem mogućem roku, a takođe su oformljeni i krizni štabovi u privrednim društvima i organizovana danonoćna dežurstva.

Sektor EPS-a za odnose s javnošću

You may also like...