Prijavite opasan otpad!

zvezda_helios

Pripadnici Policijske uprave Kragujevca i policijske stanice u Kniću, a u saradnji sa inspektorima Ekološke inspekcije, danas 27. februara su u selu Bečevica, na području opštine Knić, u četiri domaćinstva pronašli cisternu zapremine 1.000 litara i 27 buradi od po 200 litara, koji potiču iz fabrike „Zvezda- Helios“ iz Gornjeg Milanovca. U njima se nalazi materija za koju postoje osnovane sumnje da je toksikološkog karaktera, koja može da ugrozi zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Inspekcija za zaštitu životne sredine pozvala je ovlašćenu laboratoriju Zavoda za zaštitu zdravlja iz Ćuprije i toksikološku mobilnu jedinicu, kojima je naložila da izvrše uzorkovanje svih opasnih materija, iz buradi i cisterne. Nakon analize, prema rečima šefa Odseka za zaštitu od zagadjivanja Ljiljane Marinković, izveštaj će biti dostavljen Ministarstvu, odnosno inspekciji za zaštitu životne sredine. Prema izjavi građana kod kojih je do sada izvršeno uzorkovanje može se zaključiti da su oni uzimali ili kupovali ovaj otpad ne znajući da se radi o opasnoj materiji i koristili ga za paljenje međa i premazivanje drvenih ograda.

Ekološka inspekcija moli sve građane, da pozovu najbližu policijsku stanicu, koja će registrovati i zapečatiti burad i isti vratiti generatoru otpada, odnosno fabrici Zvezdi Helios iz Gornjeg Milanovca.

Policijska uprava obaveštava građane da, ukoliko u svojim domaćinstvima imaju ovu ambalažu nikako je ne prosipaju, već o tome obaveste dežurnu službu Policijske uprave Kragujevac ili Policijsku stanicu u Kniću, na kontakt telefon 034-510-122.

Policija će preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi identifikovala lica koja su učestvovala u distribuciji ovih opasnih materija, navode u kragujevačkoj Policijskoj upravi.

You may also like...