Održive eko škole u Kragujevcu

U okviru projekta ‘’Kragujevačka ekološka jesen’’, Gradske službe za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima i Nepušački edukativni centar, predstavili su u Arhus centru Kragujevca ‘’Održive eko škole’’.

Kragujevačka ekološka jesenmr Gordana Brun

Održive eko škole imaju zadatak da decu od malih nogu nauče da misle i deluju ekološki. Koncept održive eko škole predviđa da gradivo koje je obuhvaćeno nastavnim planovima i programima bude deo i vannastavnih aktivnosti. Mladi će kroz timski rad učiti kako da svojim ličnim angažovanjem utiču na promene u okruženju, jer sadašnji učenici su potencijalni donosioci odluka u budućnosti. Zato je pravoremena ekološka edukacija i uključivanje mladih u svakodnevne aktivnosti zaštite životne sredine prvorazredni zadatak savremene škole.

mr Gordana Brun predsednica Udruženja građana ’’Škola za opstanak’’

mr Gordana Brun predsednica Udruženja građana ’’Škola za opstanak’’

  • Sam projekat Održiva eko škola podrazumeva velike promene u radu same škole zato što nije dovoljno što smo do sada pojedinačne stvari pokretali, već je potrebno da kroz male projekte i neprestanim angažovanjem u obrazovanju za zaštitu životne sredine i održivi razvoj – kako kaže mr Gordana Brun predsednica Udruženja građana ’’Škola za opstanak’’, u skladu sa ekološkim principom aktivnosti obavljaju kroz međupredmetno povezivanje i integrisanu nastavu. Srbija se već opredelila za održivi razvoj i krenuli smo putem koji treba da obezbedimo i budućim generacijama ono što mi danas imamo- dodaje ona.

Ušesnici tribine održive eko-škole

Veliki deo aktivnosti u ovoj školi zasnovan je na izradi projekata i učešću dece u donošenju odluka. Ovaj program ima za cilj da kod mladih probudi osećanje da su važan činilac u očuvanju planete. Održive eko škole treba da postanu mnogo prijatnija mesta za decu i zaposlene.

You may also like...