Prva mini-elektrana na biomasu u selu Dragačica kod Čačka

Držani sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Željko Radošević je 12. novembra 2010. godine svečano otvorio prvu mini elektranu na biomasu, u selu Dragačica kod Čačka, koja će proizvoditi električnu energiju od biomase, od silaže kukuruza.

Ministarstvo poljoprivrede je prepoznalo značaj promocije korišćenja obnovljivih izvora energije, tako da se planira i izrada odgovarajućih podzakonskih akata u cilju efikasnijeg korišćenja biomase. Time će se povećati mogućnosti poljoprivrednim proizvođačima u ostvarivanju dodatnih prihoda i omogućiti eksploataciju i manje vrednih zemljišta u proizvodnji energetskih kultura.

mini-elektrana-na-biomasufilipovic_i_radosevic_ispred_silosa

FOTO: www.agropress.org.rs

Promovišući ideju o proizvodnji električne i toplotne energije uz upotrebu biomase, Željko Radošević je rekao da to postaje briga cele države, jer za ulazak u Evropsku uniju naša zemlja mora da smanji upotrebu energenata koji zagađuju okolinu, a to može ostvariti sa korišćenjem bioenergenata.

Uvođenjem novih tehnologija i praksi u oblasti korišćenja biomase u Srbiji ima veoma veliki značaj i pozitivan uticaj na jačanje poljoprivrede i ruralnog razvoja u celini, kao jednog od bitnih faktora u postizanju održivog i ravnomernog razvoja kako unutar samih regiona, tako i između svih regiona Republike Srbije.

You may also like...