Spomenik ljudskom nemaru

[singlepic id=92 w=400 h=266 float=center]

U četvrtak, 03. decembra 2009. godine počela je gradnja “Spomenika ljudskom nemaru” na Iriškom vencu. Ovaj projekat realizuje Vojvođanska zelena inicijativa u saradnji s volonterima Zelene patrole i Studentske asocijacije Fakulteta tehničkih nauka.

Cilj projekta je da podseti građane na ličnu odgovornost kad je u pitanju zaštita životne sredine. Vojvođanska zelena inicijativa je mreža ekoloških i omladinskih organizacija sa teritorije Vojvodine čiji je cilj podizanje ekološke i građanske svesti kroz edukaciju, informisanje i akcije, kao što je i ova – Spomenik ljudskom nemaru.

  • Projekat Spomenik ljudskom nemaru su finansirali Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, kao i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Ova godina je bila u znaku kampanje “Očistimo Srbiju“ i ovaj Spomenik, čija će promocija biti krajem decembra, je logičan kraj za ovu kampanju. – izjavila je Ruža Helać, predsednica Vojvođanske zelene inicijative.

    Koordinator ovog projekta Andor Luhović je savladao niz prepreka pri realizaciji ovako zahtevnog projekta, od tehničkih, zakonskih, kreativnih…

  • Moram da kažem da sam imao težak zadatak – realizaciju neobične ideje i plašio se kako će to biti prihvaćeno od ustanova i institucija i – gle čuda! – svi su se pridružili, ističe Luhović.

    [singlepic id=93 w=320 h=213 float=center]
    JP Gradsko zelenilo je uradilo projekat Spomenika, čija je realizacija tehnički poduhvat, tu se uključio Lafarge – BFC i ustupio stručnjake i neophodnu mehanizaciju za izgradnju. Neophodne šine za konstrukciju Spomenika u vidu peščanog sata je dalo JP Železnice Srbije, neophodne dozvole za izgradnju na atraktivnoj lokaciji – Iriški venac – dobili su od JP Nacionalni park Fruška Gora i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Gradeći ovaj Spomenik shvatili su da imaju mnogo prijatelja i saradnika na putu koji podrazumeva zaštitu životne sredine i promociju održivog razvoja.

 

[smooth=id: 14; width:600; height:400; timed:true; arrows:true; carousel:true; links:true; info:true; align:center; frames:true; delay:9000; transition:fadebg; open:true; text:Spomenik ljudskom nemaru ;]

You may also like...