STAR – Projekat reforme poljoprivrede u Srbiji

Saša Dragin predstavlja STAR projekatMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dr Saša Dragin, 20.10.2010. godine u prostorijama Sektora za ruralni razvoj u Sremskim Karlovcima, potpisao je ugovore sa predstavnicima fakulteta i naučno-istraživačkih organizacija u okviru STAR projekta (Projekat reforme poljoprivrede u Srbiji).

Ministarstvo poljoprivrede je dodelilo 2,1 milion eura bespovratnih sredstava za projekte u okviru primenjenih istraživanja. Sredstva je dobilo 18 korisnika (fakulteti i instituti) za 24 projekta. Važnost dodeljenjih sredstava sa STAR projekta proizilazi iz činjenice da će se rezultati projekta direktno implementirati u poljoprivredu Srbije.

Za dobitnike ova sredstva su bespovratna, ali od njih se za uzvrat očekuje da “donesu” do korisnika nove metode i tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, koje će poljoprivredni proizvođači moći da primene već od oktobra 2011. godine u praksi.

Tom prilikom ministar Dragin je podsetio da je poljoprivreda i u vreme ekonomske krize donela značajan napredak našoj ekonomiji i da je prošle godine ostvaren rekordan izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od dve milijarde dolara.

Samo u prvih sedam meseci 2010. godine poljoprivreda je već ostvarila izvoz veći od milijardu dolara i suficit veći od ostvarenog u prvih sedam meseci 2009. godine za 25 %“- naveo je Ministar.

Inače, ovaj projekat ima tri komponente:

1. Jačanje sistema podrške razvoju sela i poljoprivrede
2. Proširivanje znanja i izgradnja kapaciteta poljoprivrednih proizvođača i Prerađivača
3. Upravljanje parkom prirode Stara planina

You may also like...