Na Ecofair-u predstavljeni i ekološki projekti Kragujevca

predstavljanje LEAP-a na ECOFAIR-u

Sa svojim ekološkim projektima na ovogodišnjem međunarodnom sajmu zaštite životne sredine Ecofair, predstavio se i grad Kragujevac. Pored prezentacije Lokalnog ekološkog akcionog plana grada Kragujevca za period od 2010 do 2014. godine, predstavljeni su i projekti Javnog komunalnog preduzeća ‘’Čistoća’’u oblasti upravljanja otpadom, a radi se o izgradnji Reciklažnog dvorišta u Kragujevcu i uspostavljanju Sistema za prikupljanje ambalažnog otpada u saradnji sa Sekopakom. Svoj rad predstavio je i Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj.

ecofair na beogradskkom sajmu

Lokalna samouprava kao poseban deo sajma Ecofair, imao je za cilj da gradove i opštine upozna sa prednostima racionalnog korišćenja, očuvanja i zaštite životne sredine, ponudom roba i usluga neophodnih za funkcionisanje lokalne samouprave i da im omogući da se susretnu sa potencijalnim investitorima. Na zajedničkom štandu sa osnivačima Udruženja mreže nulte emisije, predstavljeni su planovi Službe za zaštitu životne sredine u narednom periodu. Kragujevac je ove godine dobio prvi Arhus centar u Srbiji, a u saradnji sa OEBS-om promovisaće Arhusku konvenciju u Srbiji.

udruženje mreže nulte emisije

  • Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati razgovore sa svim operaterima koji će dobiti dozvole za upravljanje otpadom, a cilj nam je – prema rečima Srđana Matovića člana Gradskog veća za životnu sredinu, da u gradu Kragujevcu napravimo klaster svih firmi u gradu koje se bave prikupljanjem sekundarnih sirovina.

Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj koji je finansiran od strane Finske ambasade, svoje projektne aktivnosti predstavio je na ovogodišnjem sajmu. Edukacija učenika osnovnih i srednjih škola postiže se kroz istraživački rad samih članova Centra, mentorski rad profesora i vršnjačku edukaciju.

predstavljanje CEOOR-a

  • Održane su brojne aktivnosti u kojima su učestvovali članovi Centra– ističe Milan Gabarić koordinator CEOOR-a, održali su predavanja u Dečjim vrtićima, brojne radionice vezane za Dan zaštite životne sredine, učestvovali u izložbi likovnih radova pod nazivom Plava planeta, a imaju i svoju radio emisiju.

vašu ambalažu u reciklažu

Članovi Centra za ekološko obrazovanje i održivi razvoj priključili su se i volonterima iz Čačka, gde su zajedno sa njima na sajmu prošli obuku vezanu za reciklažu, a krajem oktobra učestvovaće u akciji koju će u Gradu Kragujevcu organizovati Sekopak. Radi se o edukativnoj kampanji ’’Vašu ambalažu u reciklažu’’.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, svojom prezentacijom “Zaštita životne sredine – prilika za razvoj biznisa’’ želeli su da skrenu pažnju na jedan novi koncept koji u sebi objedinjuje zaštitu životne sredine i ekonomski razvoj. To je apel da se kompanije uključe u pokret zaštite životne sredine kako bi ostavili nešto i za buduće generacije, drugim rečima da razvijaju Zeleni biznis.

Tom prilikom predstavljen je i turističko ekološki film ’’Sedam u sedam’’, autora Ivane Retas i Srećka Divića, koji je nagrađen na festivalu Sila fest. Svoju prezentaciju imao je sajt i ekološki magazin ’’Stakleno zvono’’.

You may also like...