OTROVANO ŠEST BELOREPANA KOD VAJSKE

U ataru mesta Vajska u opštini Bač upravnici lovišta su 17. 5. 2012. pronašli četiri mrtva orla belorepana (Haliaeetus albicilla)U ataru mesta Vajska u opštini Bač upravnici lovišta su 17. 5. 2012.pronašli četiri mrtva orla belorepana (Haliaeetus albicilla), dok su još dva sa očiglednim simptomima trovanja pronađena živa u neposrednoj blizini. Jedan je kasnije uginuo, dok drugi nije pronađen. Inspekcijska kontrola Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, uz stručnu saradnju Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, izašla je na lice mesta sledećeg dana izjutra i utvrdila da su svi leševi belorepana bili na parceli zasejanoj sojom, u blizini mrtvog šakala (Canis aureus) čije su ostatke jeli. Kako navodi stručni saradnik Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marko Tucakov, leš šakala je bio stariji i gotovo je sigurno, prema izgledu leševa, da je reč o masovnom trovanju belorepana putem konzumiranja otrovanog mesa šakala. Leševi su, nakon policijskog i inspekcijskog uviđaja preneseni u Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ na toksikološku analizu, kako bi se otkrili uzroci uginuća. Očekuje se da će postupajući javni tužilac da pokrene postupak kako bi se otkrio počinilac ovog zločina. Naime, kako navodi Tucakov, orao belorepan je globalno ugrožena i strogo zaštićena vrsta u Srbiji, zaštićena i svim međunarodnim konvencijama. Zakon o zaštiti prirode izričito zabranjuje svako ugrožavanje strogo zaštićenih vrsta, pogotovo njihovo ubijanje na bilo koji način. Odštetni cenovnik za strogo zaštićene vrste predviđa naknadu štete za ovu vrstu u visini od čak 400.000 dinara po jednom primerku, što dovoljno govori o tome o kolikom zločinu prema prirodi se ovde radi.

Upotreba otrova u prirodi, veoma rasprostranjena u Srbiji, iz godine u godinu uzima veliki danak živom svetu. Slučajevi stradanja strogo zaštićnih vrsta ptica i sisara, koje stradaju nakon konzumiranja otrovnog plena, ili semenja tretiranih opasnim biocidima, sve su češći, a  do sada nije bilo slučajeva terećenja počinitelja – navodi Marko Tucakov. Zavod apeluje na sve koji su uključeni u upravljanje prirodnim resursima da dozvoljene biocide upotrebljavanju jedino na način i u količinama koje su propisane uputstvom za upotrebu. Odavno je vreme da se ozbiljno zavede red u naš odnos prema otrovima u prirodi, ne samo zbog zaštite biodiverziteta, već i zbog zdravlja nas samih – ističe Tucakov.

Jugozapadna Bačka je, inače, jedno od dva najvažnija mesta koncentrisanja belorepana u Srbiji. Tu se, u ritskim šumama, gnezdi nekoliko parova, a zahvaljujući povoljnim uslovima za ishranu, tokom cele godine sakupljaju se jata mladih ptica. Otrovane ptice su sve bile mlade, u svojoj drugoj ili trećoj godini života, neiskusne da same ulove plen, a za takve ptice je tipično da se hrane uginulim životinjama. Uginjavanje ček šest belorepana na jednom mestu nikada nije zabeleženo u Srbiji i predstavlja teško nadoknadiv gubitak u populaciji ove strogo zaštićene vrste.

You may also like...