U Kragujevcu prva obuka u Srbiji za korisnike ISEM-a

U Kragujevcu, počela prva obuka u Srbiji za korisnike Informacionog sistema za energetski menadžment u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti Grada

ISEM

Tokom dvodnevne obuke, sedamdeset krajnjih korisnika iz osnovnih i srednjih škola, dečijih vrtića, gradskih uprava, javnih – komunalnih preduzeća, mesnih zajednica, kulturnih institucija sa teritorije Grada Kragujevca osposobljava se za korišćenje i unos podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM).

Ovaj sistem doniran je Republici Srbiji od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i predstavlja osnovni softverski alat za energetski menadžment koji služi za evidentiranje, praćenje i analizu potrošnje i troškova za energiju, energente i vodu u javnim objektima i komunalnim uslugama.

U svom uvodnom obraćanju polaznicima obuke, Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku UNDP rekla je da ova organizacija pruža podršku Ministarstvu rudarstva i energetike u sprovođenju Zakona o efikasnom korišćenju energije u delu koji se odnosi na uvođenje sistema energetskog menadžmenta u institucijama javnog sektora i u lokalnim samoupravama koje su obveznici sistema. Podrška se pruža kroz petogodišnji projekt.

 

Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca naglasila je da je Kragujevac prvi grad u Srbiji čiji će krajnji korisnici javnih zgrada biti obučeni za korišćenje ISEM- a.

Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca

  • Ova obuka nam puno znači, jer će kolege u računovodstvu ustanova, škola, kada dobiju račun biti u obavezi da podatke unesu u bazu i gradska uprava će narednog meseca imati uvid u sve račune, i da li negde ima povećane potrošnje kao bi odmah mogla da reaguje – rekla je Ana Radojević, energetski menadžer Grada Kragujevca. To će sigurno doprineti smanjenju računa, jer istraživanja pokazuju da razgovor i razmišljanje o energetskoj efikasnosti može da dovede do ušteda od čak 10% – smatra Radojević.

U zgradi Gradske uprave, predstavnike UNDP-a primio je Ivica Momčilović, zamenik gradonačelnika Grada Kragujevca, koji je tom prilikom rekao da je grad Kragujevac u protekle tri godine napravio veliki napredak u oblasti energetske efikasnosti. Mnogo je postignuto na svim područjima, od podizanja svesti najmlađih o važnosti energetske efikasnosti, preko saradnje sa civilnim sektorom, do mera na sistemu daljinskog grejanja, istakao je zamenik gradonačelnika. Preko 250 miliona dinara uloženo je u rekonstrukciju i energetsku sanaciju 11 škola, preko Kancelarije za upravljenje javnim ulaganjima, Nemačke razvojne banke KfW -a, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministrastva prosvete, naglasio je on i ukazao na prve rezultate ušteda od 20%. Momčilović je istakao važnost današnje obuke za dalji napredak u ovoj oblasti i zahvalio UNDP-u na pomoći Kancelariji za energetski menadžment, da energetskim menadžmentom obuhvati sve javne objekte iz svoje nadležnosti..

You may also like...