Proces izdavanja dozvola za upravljanje otpadom

diskusioni-forum

U organizaciji Centra za evropske integracije Beogradske otvorene škole, a u saradnji sa Udruženjem građana ”Stablo” i Službom za zaštitu životne sredine organizovan je u Kragujevcu diskusioni forum na temu ”Proces izdavanja dozvola za upravljanje otpadom”.

Tom prilikom okupili su se svi relevantni akteri, od predstavnika lokalnih samouprava i privrede, a u cilju dobijanja liste preporuka koje treba da pruže, kao i realnih smernica za izradu primenljivih lokalnih planova za upravljanje otpadom. Cilj foruma je da se svi koji se nalaze u tom lancu upoznaju sa novinama koje ti propisi donose.

proces izdavanja dozvola za upravljanje otpadom

U okviru projekta ‘’Održiva politika životne sredine na lokalnom nivou, ka efikasnom i odgovornom upravljanju urbanim zajednicama u Srbiji’’, na diskusionom forumu pod nazivom ’’Proces izdavanja dozvola za upravljanje otpadom’’ svi koji se nalaze u tom lancu mogli su da se upoznaju sa novinama koje ti propisi donose. Govorilo se o izdavanju integralnih dozvola operaterima za upravljanje otpadom. Za taj posao nadležno je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Do sada je izdato oko 150 dozvola za upravljanje otpadom, od čega je 25 odsto izdato operaterima koji se bave sakupljanjem, transportom, skladištenjem i tretmanom opasnog i neopasnog otpada.

Radmila Šerović, predstavnik Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja

Radmila Šerović, predstavnik Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja

  • Nismo izdali više dozvola iz prostog razloga što operateri koji vrše više delatnosti, nisu dostavili dokumentaciju koju je Zakon propisao – objašnjava Radmila Šerović, predstavnik Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja. To je lista dokumenata, među kojima je najviše problema bilo sa radnim planom o upravljanju otpadom ali i dobijanjem saglasnosti na studiju uticaja na životnu sredinu, kada je reč o opasnom otpadu odnosno dobijanjem rešenja da nije potrebna izrada studije kada je u pitanju neopasni otpad – dodaje ona.

Cilj ovog foruma je da se predstavnici lokalnih samouprava, privrede i nevladinog sektora upoznaju sa najnovijim propisima iz oblasti zaštite životne sredine. U Gradu Kragujevcu imamo oko desetak operatera koji su podneli zahtev za izdavanje dozvole za upravljanje otpadom.

Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine

Dragan Marinković, šef Službe za zaštitu životne sredine

  • Od novembra prošle godine svi operateri su bili u obavezi da prijave svoje delatnosti, a nakon toga sledi postupak za izdavanje dozvola, gde je – prema rečima Dragana Marinkovića šefa Službe za zaštitu životne sredine, tačno propisano koju sve dokumentaciju i uslove treba da ispune za dobijanje ove dozvole. U suprotnom operateri neće moći da se bave tom delatnošću i da sklapaju ugovore o preuzimanju otpada, ukoliko ne budu imali dozvolu za upravljanje otpadom.

Svi oni koji su prijavili delatnosti u zakonom propisanom roku, a to je do 23. novembra prošle godine, takođe su u procesu dobijanja integralne dozvole, a do trenutka izdavanja dozvole mogu da obavljaju svoju delatnost.

Na današnjem diskusionom forumu, nakon upoznavanja sa novim propisima i razmene iskustava u njegovoj primeni, urađena je simulacija izdavanja dozvole za upravljanje otpadom, u čemu je stručno pomogao Branislav Galešev iz resornog ministarstva.

You may also like...