Peti sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu

Peti međunarodni sajam turizma u Kragujevcu imao je za cilj da promoviše turističke potencijale kako Srbije tako i zemalja u regionu. Okupio je brojne turističke centre koje se bave eko turizmom i zdravom hranom. Jedan od tih je i Banja Luka, a najbolji način da doživite prirodu ovog kraja je avantura. Ovde možete da se okušate u raftingu, kajaku na brzim vodama, ronjenju, planinarenju, brdskom biciklizmu.

Katalozi Republika Srpska

Nada Jovanović, direktor TO Republike Srpske

  • Turistička organizacija Banja Luke je prisutna na ovom specijalizovanom sajmu jer imamo najviše turista koji dolaze iz regiona, a tek onda iz zemalja Evrope. S obzirom da je ruralni turizam doživeo ekspanziju i u Republici Srpskoj kao i u ostalim zemljama, želimo da pokažemo da zaista imamo turističke destinacije koje su jako posećene i atraktivne kao što je selo Stanišić, brojni proizvođači kvalitetnih pića i sireva. Međutim ono po čemu smo poznati to je atraktivni odmor kao što je rafting, a imamo i nacionalne parkove Sutjeska i Kozara, Jahorina, a tu je i lov i ribolov – objašnjava Nada Jovanović, direktor TO Republike Srpske.

Banja Luka je vodeća destinacija kada je u pitanju avanturistički turizam i po oceni najznačajnijih svetskih portala ovaj grad je svrstao među 10 top destinacija u svetu. Pre svega to se odnosi na avanturizam na vodi, reka Vrbas omogućava Vam rafting, kajak na divljim vodama.

Doc. dr Ostoja Barašin direktor TO Banja Luka

  • Banja Luka je bila domaćin nekoliko međunarodnih manifestacija, svetskog, evropskog i regionalnog rafting prvenstva, evropskog i regionalnog prvenstva u kajaku i kanu. Kroz ovaj grad je prošlo mnogo civilizacija pa zato možemo da ponudimo dosta kulturnih sadržaja, i pokažemo brojne spomenike i ostatke tih kultura. Da ne govorimo o tome da je gastronomija ovog grada svima poznata – istakao je doc. dr Ostoja Barašin direktor TO Banja Luka.

Kroz vekove Trebinje je smatrano jednom od najlepših gradova Bosne i Hercegovine, klima je mediteranska, odlikuje se velikim brojem sunčanih dana, a za ovaj grad se kaže da je grad vina, sunca i platana. Ljubiteljima ekstremnih sportova nudi nezaboravnu avanturu, a ono po čemu je zaista prepoznatljiv ovaj kraj je tradicionalna kuhinja koja zauzima posebno mesto u turističkoj ponudi Trebinja. Turistička organizacija Trebinja se inače na sajmu pojavljuje već treći put.

Ovaj sajam je organizovan pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca a u organizaciji GTO Kragujevac i Šumadije sajma. U GTO Kragujevac kažu da je ovaj sajam bio dobra prilika za kontakte sa kolegama iz regiona i razmenu iskustava.

Snežana Milisavljević direktor GTO Kragujevac.

  • Ovaj sajam okupio je preko sto izlagača, najviše iz Srbije, a turističku ponudu predstavilo je preko 60 turističkih organizacija, a takođe i udruženja koja su ove godine upotpunila manifestaciju sajmom zimnice. Ideja je da u prvom planu promovišemo ruralne turističke destinacije, registrovana seoska domaćinstva koja se bave turizmom i koja nude aktivan odmor na selu – istakla je Snežana Milisavljević direktor GTO Kragujevac.

Na petom međunarodnom sajmu turizma u Kragujevcu, više od 100 izlagača tokom tri sajamska dana predstavilo je turističke potencijale Šumadije, brojne turističke destinacije u Srbiji, Vojvodini, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. To je bila prilika da predstave svoje turističke programe i ponude u svim oblastima turizma.

You may also like...