Naučno tehnološki park u Kragujevcu

Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja uložiće 6 miliona evra u gradnju prvog naučno tehnološkog parka u Kragujevcu, rekao je danas resorni ministar Božidar Đelić. Gradnja treba da počne 2011. godine.

protokol o realizaciji projekta

Protokol o realizaciji projekta danas su u Rektoratu Kragujevačkog Univerziteta potpisali ministar Đelić, rektor Univerziteta prof. Dr Slobodan Arsenijević i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović. Naučno tehnološki park u Kragujevcu biće deo integrisane mreže koju čine inkubatori tehnološkog biznisa u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Za gradnju prvog naučno tehnološkog parka u Kragujevcu sredstva su obezbeđena iz prve tranše aranžmana sa Evropskom investicionom bankom.

bozidar-djelic-u-kragujevcu

  • Naučno tehnološki park u Kragujevcu imaće površinu od 8.000 kvadratnih metara, grad ulaže hektar zemljišta, neće se plaćati naknada za uređenje građevinskog zemljišta, a gradska uprava će snositi troškove izdavanja dozvole i uvođenje komunalne infrastrukture – objašnjava ministar Đelić. Sa gradnjom će se početi naredne godine kako bi naučno tehnološki park bio završen u 2012. godini.

Formiran je i Nacionalni fond za inovacione delatnosti sa početnim kapitalom od 8,4 miliona za dodatno finansiranje i podršku tehnološkim firmama koje će raditi u naučno tehnološkom parku u Kragujevcu.

u rektoratu kragujevačkog univerziteta

  • Park će imati veoma povoljne uslove za razvoj tehnološkog biznisa i biće otvoren, ne samo za istraživače i naučnike sa Univerziteta, nego i za preduzetnike koji imaju inovativne ideje – istakao je Đelić. To će biti mesto gde će profesori, studenti i preduzetnici imati veoma povoljne uslove za razvoj tehnološkog biznisa, i administrativnu podršku u izradi biznis planova, za koje naučnici nisu najkvalifikovaniji – dodaje on.

Ministar Đelić danas je obišao i Medicinski fakultet zu Kragujevcu gde je najavio otvaranje Centra za matične ćelije. Protokol o finansiranju budućeg Centra biće zaključen početkom naredne godine i njime će biti preciziran iznos sredstava.

prof. Dr Miodrag Stojković

  • Centar za matične ćelije treba da ima više svrha jedna je edukacija kako bi mladi ljudi nastavili sa poslom kojim sam se bavio u inostranstvu, a sada nastavljam ovde u zemlji, druga je banka matičnih ćelija koja će se koristiti za lečenje različitih degenerativnih bolesti, i treća koja je – prema rečima prof. Dr Miodraga Stojkovića, genetičara, jako bitna da Centar bude i komercijalne prirode, znači mora da bude u stanju ne samo da se održava nego i da se širi. Do kraja 2011. godine u Kragujevcu biće izgrađen ovaj centar koji će zapošljavati oko 100 naučnika iz zemlje i inostranstva – dodaje on.

Za ovaj projekat koji obuhvata izgradnju, opremanje objekta i zapošljavanje, kao i rad Centra u naredne četiri godijne, očekuje se podrška države od 9,3 miliona evra. Centar će biti i banka matičnih ćelija koju prema potrebama mogu da koriste lekari.

U naučno tehnološki razvoj u Kragujevcu u naredne dve godine biće investirano od 25 do 30 miliona evra. Osim za izgradnju prvog Centra za razvoj matičnih ćelija na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, kapitalna ulaganja se odnose i na gradnju 210 nekomercijalnih stanova, za mlade naučne radnike u tom gradu.

You may also like...