Subvencije za kupovinu hibridnih vozila

Prilikom kupovine hibridnih vozila građani će dobijati subvencije od 100.000 dinara preko Fonda za zaštitu životne sredine, najavio je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić tokom promocije projekta „Eco Friendly” u Vladi AP Vojvodine u Novom Sadu.

elektro automobil na ulicama

  • Učešće saobraćaja u zagađenju vazduha na globalnom nivou iznosi oko 13,5 odsto, od čega čak 80 odsto čine motorna vozila. Ministarstvo je početkom 2010. iniciralo uvođenje stimulacija kupcima automobila na hibridni pogon. Od sredine ove godine kupci svih vozila sa emisijom ugljen-dioksida manjom od 100 grama po kilometru, dobiće povraćaj od 100.000 dinara – istakao je ministar Dulić.

On je naveo da će Ministarstvo pomoći svim građanima koji se odluče za vozila sa ekološkom komponentom i Eco Friendly znakom, da u određenom broju gradova dobiju besplatan parking i dodao da je tu meru već uvelo 14 gradova.

Subvencije za kupovinu hibridnih vozila

  • Prošle godine je udeo vozila sa smanjenom emisijom štetnih gasova u našoj zemlji bio svega 0,2 odsto, što je malo. Ohrabruje podatak da se taj procenat povećao 10 puta za godinu dana, ali smo daleko od zemalja Evropske unije, gde je taj udeo 10 do 20 puta veći nego kod nas. U Švedskoj 85 odsto vozila koja kupuje ili iznajmljuju državne institucije moraju da budu ekološki prihvatljiva – rekao je ministar Dulić i izrazio uverenje da će i državna administracija u buduće voditi računa prilikom nabavke vozila da ona budu ekološki prihvatljiva.

Čak 10 lokalnih samouprava koje su odobrile besplatan parking za hibridna vozila nalazi se na teritoriji AP Vojvodine. Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić objasnio je da se Pokrajna priključila projektu „Eco Friendly” , kao i ostalim projektima Ministarstva, polazeći od maksime da “Planeta nije nasleđena od predaka, već pozajmljena od potomaka”.

Projekat „Eco Friendly” realizuju Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja i Vrele gume medija sistem, uz pomoć Vlade AP Vojvodine. Kroz projekat će biti popularizovani hibridni automobili i smanjenje emisija štetnih gasova u atmosferu, a kampanja će obuhvatiti niz akcija kojima će se promovisati hibridna vozila.

Ministar Dulić je otvorio i novo postrojenje za pripremu komunalnog i industrijskog otpada za koinsineraciju u fabrici cementa Lafarž u Beočinu.

  • Ovo je prvo postrojenje u Srbiji u kome će se koristiti komunalni otpad kao energent. Važno nam je da stanovništvo koje živi u blizini fabrike ima prave informacije o kvalitetu vazduha. Uskoro će veći deo otpada, umesto da završi u životnoj sredini, biti iskorišćen kao energent – ukazao je ministrar Dulić.

You may also like...