Suspendovan program SAD za klimu

Američki predsednik Barak Obama okarakterisao je odluku Vrhovnog suda SAD da suspenduje ambiciozni program zaštite klime kao “neobičnu”, ali i poručio da to ne znači kraj borbe.

Plan za smanjenje emisija u termoelektranama ključna je mera koju je Vašington predložio uoči konferencije o klimi u decembru 2015. u Parizu. Iz Bele kuće ipak poručuju da suspenzija plana neće omesti ispunjavanje cilja koji su podnele SAD, druga zemlja u svetu po količini emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Američki predsednik Barak Obama okarakterisao je odluku Vrhovnog suda SAD kao "neobičnu"

Američki predsednik Barak Obama okarakterisao je odluku Vrhovnog suda SAD kao “neobičnu”

Obama je 11. februara govorio o “šamaru” koji mu je zadala najviša sudska instanca suspendujući program za klimu, u prvom obraćanju po objavljivanju odluke suda.

  • Znam da su neki rekli ‘Vrhovni sud je ukinuo Propis o čistim termoelektranama’. To nije tačno, i ne obeshrabrujte ljude – rekao je američki predsednik.

Sud je privremeno obustavio plan za čistu energiju koji je napravila Američka agencija za zaštitu životne sredine i kojom je termoelektranama naloženo drastično smanjenje emisija ugljen dioksida za 32% do 2030. u poređenju sa 2005. To je ključna obaveza koju su SAD preuzele u okviru priprema za klimatsku konferenciju u Parizu, na kojoj je sredinom decembra 195 zemalja usvojilo sporazum o zaštiti klime.

  • Ovom odlukom zapravo je rečeno ‘sačekajte da razmotrimo legalnost’ plana – rekao je Obama, dodajući da njegov tim ima puno poverenje u pravnu zasnovanost plana.

Najvišoj sudskoj instanci obratilo s 27 saveznih država, uglavnom onih gde su na vlasti republikanci. Zahtev je bio da se plan privremeno suspenduje do donošenja konačne odluke. Prema mišljenju stručnjaka, odluka se može očekivati tek 2017.

“Vrhovni sud je učinio nešto neuobičajeno”, rekao je Obama govoreći o odluci koju je sa iznenađujućom brzinom izglasalo pet od devet sudija.

Obamini protivnici iz redova republikanaca, koji imaju većinu u Kongresu, smatraju da nema dokaza za klimatske promene i dovode u pitanje ulogu ljudskih delatnosti u zagrevanju planete.

  • Neki ljudi će konstantno odlagati napore i zadržavati nas u gradovima sa starim zagađujućim energijama i ekonomskom strategijom zasnovanom na ugljen dioksidu od kojeg ne možemo da se udaljimo – rekao je Barak Obama.

Bela kuća je još 10 februara, dan nakon odluke Ustanog suda, saopštila da može da ispuni obaveze u skladu sa klimatskim sporazumom iz Pariza uprkos sudskoj odluci.

Kako je preneo Rojters, portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je novinarima na brifingu da je to samo deo plana SAD za borbu sa klimatskim promenama. Dugotrajno produžavanje poreskih olakšica za obnovljive energije koje je odobreno u 2015. nastaviće da daje zamah prelasku energetike na čistije izvore energije, rekao je Šulc.

  • Uključivanje poreskih kredita imaće više uticaja kratkoročno gledano nego Plan za čistu energiju – rekao je on.

Dodao je da američka vlada razgovara sa partnerima i da su diplomate razumele složeni proces donošenja odluka u SAD.

Izvor: AFP;  EurActiv.rs

You may also like...